Mangel på gigtlæger skaber ventelister

Længere ventetid på en lang række behandlinger i sundhedsvæsnet. Det er konsekvensen af den faretruende mangel på speciallæger. Især gigtpatienter bliver hårdt ramt.

Prognoser viser, at der fremover vil komme flere patienter med gigt- og bindevævssygdomme. En udvikling, som reumatologisk afdeling på OUH ikke har nogen løsning på.

- Til sommer mangler vi fem ud af syv læger, der er i sidste del af deres uddannelse, så det står skrælt til, forklarer ledende overlæge Jens Møller Rasmussen på Reumatologisk afdeling C på Odense Universitetshospital.

Manglen på gigtlæger er allerede nu et landsdækkende problem, men mens det i Region Hovedstaden er mindre end hver tiende reumatolog-stilling, der er ubesat, så mangler hver femte stilling i Region Syddanmark.

- Det kan komme til at betyde længere ventetider, men vi prøver at prioritere patienterne, så de mest syge kommer til først, siger Jens Møller Rasmussen.

For fem år siden var der 200 reumatologer i Danmark. Om fem år vil det tal være reduceret til 150. Og det får betydning for ventetiden på OUH.

- Ventetiden kan blive op til 18 uger og måske længere endnu, siger Jens Møller Rasmussen.

Næstefter psykiatri er gigt- og bindevævssygdomme - det sygdomsområde, som dræner samfundet for flest ressourcer, blandt andet fordi mange patienter har så mange smerter, at det ikke er muligt at ha et arbejde.

- Vi har haft kræftpakker og hjertepakker. Nu er det måske tid til at vi får en gigtpakke, lyder det fra Jens Møller Rasmussen.

Oversigt

    Oversigt