Galschiøt laver bronzeskulpturer af hjemløse

En gruppe hjemløse har slået sig ned i EU-parlamentet i Bruxelles. Der sidder de med tomme blikke, mens folk stopper op og tager billeder af dem. Den fynske kunstner Jens Galshiøt bidrager med dyre bronzeskulpturer.

En flok hjemløse har indtaget EU-parlamentet i Bruxelles. Ved siden af tv-studierne på tredje etage står en mand med en sæk. En anden sidder på en bænk og kigger lige ud i luften, mens en strøm af jakkesæt glider forbi.

De bliver svære at smide ud, og det er heller ikke meningen.

Begge mænd er lavet af bronze og skal gøre opmærksom på en høring, som en række EU-parlamentarikere arrangerer onsdag. De vil sætte fokus på de stigende europæiske problemer med hjemløse.

- Det er jo grotesk, at vi har bedre styr på antallet af fisk i Nordsøen end antallet af hjemløse i EU, siger danske Britta Thomsen (S), der er en af initiativtagerne.

Hun påpeger, at selvom 2010 er EU's år for en indsats mod fattigdom og social udstødelse, mangler der stadig overblik og en fælles handlingsplan for at komme problemet til livs

Udstillingen, der går under navnet Stop Hjemløshed!, er arrangeret af den danske NGO Projekt Udenfor. De har hyret den danske kunstner Jens Galschiøt til at lave i alt 13 skulpturer af hjemløse, der repræsenterer typiske historier fra hjemløse i Europa.

- Bronzeskulpturer koster jo en formue at lave. Det er ikke noget, men laver af hjemløse. Det er noget, man laver af statsministre og den slags. Så derfor er det meget specielt at lave dem i bronze. Det tiltrækker opmærksomhed, siger Jens Galschiøt.

Mens han stiller skulpturerne op, er omkring 20 personer stoppet op for at tage billeder.

Fra maj vil udstillingen flytte til Danmark, hvor man vil kunne møde de hjemløse på gader og pladser i København, Odense, Århus og Aalborg.

Oversigt

    Oversigt