Det sorte egern skal reddes

Det oprindelige danske egern er sort og ved at uddø. En redningsaktion skal sikre arten en koloni på Langeland.

Alle danskere kender det røde egern, der findes i det meste af landet. Men det rigtige danske egern er faktisk sort, og de sidste eksemplarer ved at uddø på Sydfyn.

Nu skal en redningsaktion forhindre den lille truede gnaver i helt at forsvinde fra verdenskortet. I disse dage indfanges omkring 30 sorte egern i det sydfynske for siden at blive udsat i skoven på Nordlangeland.

Her er der ingen andre egern, og derfor menes det sorte egern der at få sin egen lille perfekte overlevelseslomme i fremtiden.

- Vi har indtil nu indfanget 10 sorte egern i fælder på Sydfyn. De bliver så undersøgt af en dyrlæge og sat i karantæne. De første seks sorte egern er nu sat ud på Langeland fortæller biolog i Danmarks Naturfredningsforening Bo Håkansson til TV2/FYN.

I alt skal 30 af de små gnavere flyttes til den nye koloni.

Indvandrede for 11.000 år siden

- De sorte egern på Fyn er noget særligt og del af den oprindelige danske bestand af egern, som selv indvandrede til landet for 11.000 år siden. Derfor skal de reddes, siger Hans Baagøe, lektor lic.scient. fra Statens Naturhistoriske Museum, som er en af partnerne i "Projekt Sort Egern", til Ritzau.

I egernprojektet til 650.000 kroner deltager desuden Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen og Aarhus Universitet.

Helt op til 1930 var alle egern på Fyn sorte, men i årene efter 1930 blev der i naturen udsat mange røde egern, som blev indført fra Tyskland og Sverige. De har så siden blandet sig med de sorte egern, der nu næsten er udryddede. Fortsætter de røde deres fremmarch forsvinder de sorte til sidst.

Mange arter går hastigt tilbage i den hårdt pressede danske natur. I Miljøministeriet ses projektet derfor som et fint eksempel på, hvordan man kan gøre noget for at hjælpe den truede biodiversitet.

- Samtidig er det jo et rigtigt godt eksempel på et grønt partnerskab, hvor vi arbejder på tværs af Naturstyrelsen, grønne organisationer og universiteterne, siger forstfuldmægtig fra Naturstyrelsen på Fyn, Mogens Krog, til Ritzau.

Læs mere

Fakta

Oversigt

    Oversigt