Regioner åbner for vagter i psykiatrien

Regionspolitiker er åben for at bruge sikkerhedsfolk på psykiatriske afdelinger efter knivoverfald på OUH.

Det kan blive nødvendigt at ansætte sikkerhedspersonale på psykiatriske afdelinger for at beskytte personalet mod voldelige patienter.

Det mener Anne V. Kristensen (V), der er næstformand i Social- og Psykiatriudvalget i Danske Regioner.

- Vi kan ikke have, at vores personale er utrygge ved at gå på arbejde, siger hun til Ritzau.

Fredag blev en psykiater og to sygeplejersker overfaldet af en patient og stukket med en kniv på psykiatrisk afdeling på Odense Universitetshospital.

Rapport peger på problemer

En rapport fra Arbejdstilsynet fra december 2011, som Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i, viser, at der i længere tid har været alvorlige problemer med sikkerheden på den pågældende afdeling.

Rapporten konkluderer, at der er "risiko for, at medarbejderne udsættes for vold og trusler med fysiske skader til følge".

Det er uacceptabelt, mener Anne V. Kristensen.

- Hvis en afdeling har konstante problemer med voldelige patienter, så er vi nødt til at gøre noget, for at personalet kan være trygge, og så kunne sikkerhedspersonale være en løsning, siger Anne V. Kristensen.

Ikke ideel løsning

Hun understreger samtidig, at det ikke er den ideelle løsning.

- Psykiatriske patienter er syge mennesker, og hvis de skal være åbne for psykiatrisk behandling, så er det ikke sikkert, at det er så godt med en sikkerhedsvagt, der holder øje med dem. Men der er tale om et dilemma, siger Anne V. Kristensen.

Hun peger på, at mange psykiatriske afdelinger lider under mangel på psykiatere.

- På et tidspunkt var det kun halvdelen af de psykiatriske stillinger, der var besatte. Hvis jeg kunne trylle og skaffe flere psykiatere, så havde jeg gjort det for længst, men det kan jeg desværre ikke, og de her sager er ikke med til at tiltrække flere psykiatere, siger hun.

Danske Regioner har oprettet en særlig uddannelse til specialpsykologer, som kan aflaste psykiaterne, men der endnu ikke nogen, der er færdiguddannede.

Oversigt

    Oversigt