Minister vil ikke eksportere atomaffald

Kertemindes borgmester Sonja Rasmussen og fire kollegaer kunne ikke overbevise sundhedsminister Astrid Krag om, at atomaffald skal sendes til udlandet.

Kerteminde, Skive, Struer, Lolland og Bornholms kommuner er alle blevet udpeget som mulige modtager af atomaffald fra Forsøgscenter Risø.

I dag var Kertemindes borgmester, Sonja Rasmussen på besøg hos sundhedsministeren sammen med de fire borgmesterkollegaer. Med sig havde hun 8000 underskrifter mod atomaffald i Kerteminde.

- Det giver utryghed omkring vores drikkevand. Det er ikke særlig rart at have atomaffald liggende lige ved vores største drikkevands borringer, der dækker det meste af kommunen, forklarer Sonja Rasmussen, der også har andre bekymringer.

- Det er ikke lige sådan noget, der trækker turister til. Og vi har jo oplevet hushandler, der er gået tilbage, fordi man har hørt om det her. Vi vil jo gerne tiltrække flere indbyggere, og så hjælper det altså ikke, at have sådan et depot.

Flere løsningsforslag
De fem borgmestre står sammen om, at ingen af dem vil have de 5000 kubikmeter affald. De peger over for Astrid Krag på to andre muligheder.

- Vi foreslår enten at lade skidtet ligge på Risø, hvor det i forvejen har ligget i mange år, og hvor man har haft en rigtig gunstig udvikling på trods af affaldet - eller kigge på samarbejdsaftaler med nabolande som Sverige eller Tyskland, hvorman er vant til at håndtere atomaffald, siger Bornholms borgmester, Winni Grosbøll, der er talskvinde for gruppen.

Ingen af de to muligheder bliver dog inddraget i processen.

Oversigt

    Oversigt