Mysterium på Nordstranden: Tusindvis af døde søstjerner

En hyggelig gåtur i efterårsferien kan nemt blive en ubehagelig oplevelse på Nordstranden i Strib. En strækning på over 1000 meter er dækket med døde og halv-døde søstjerner.

Kent Pelsen fra Strib går dagligt ture ved vandet, og han så de første døde søstjerner for en uges tid siden.

- Jeg tænkte, det kunne der være kemikalieudslip, for jeg har aldrig set noget lignende i de fem år, jeg er kommet hernede, fortæller Kent Pelsen, der har talt med flere lokale fiskere, der heller ikke tidligere har set fænomenet.

SE DE VILDE BILLEDER: Tusindvis af døde søstjerner

Få meter ude i vandet lever fisk og krabber i bedste velgående, så det er svært at komme med en entydig forklaring på, hvad der har slået de tusindvis af søstjerner ihjel.

- En sandsynlig grund kunne være, at der har været lavvandet, og måske også en kold frostnat. Nogen af dem af faktisk i live, men det er tydeligt, at de er svækkede, fortæller havbiolog Søren Larsen.

Søstjernerne er muligvis trukket tættere på kysten for at finde føde efter at havbunden sommeren igennem er blevet pløjet for deres foretrukne føde.

- De lever primært af muslinger, og vi er i et område hvor der få hundrede meter væk har været massivt fiskeri efter blåmuslinger. Hele bunden er trawlet op, og det kan være svært for dem at finde føde, forklarer Søren Larsen.

Søstjernerne bliver ikke fjernet fra stranden, men forsvinder nu som føde for mågerne.

Her ligger Nordstranden

Vis Strib Nordstrand på et større kort

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt