Graffiti-malere: Vi vil male på lovlige vægge

En gruppe af Odenseanske graffitimalere går nu til Odense Kommune med et klart krav. De vil have lovlige vægge at male på.

Som en af de eneste større byer i Danmark har Odense ikke et eneste tilbud for graffiti-malere, der gerne vil male lovligt.

- Vi kunne rigtig godt tænke os, at Odense Kommune stiller nogle vægge til rådighed for byens kreative sjæle. Både de unge og ældre, så vi kan eksponere vores kunst for både borgere og turister, siger Bjarne Pedersen, der er graffiti-kunstner.

VIDEO: Se hele interviewet med Bjarne Pedersen.

Han er selv 37, og for længst vokset fra at male på ulovlige steder. Derfor står han nu i spidsen for de odenseanske malere, der ønsker sig et lovligt sted at svinge spray-dåserne.

- En lovlig væg ville jo være med med til at højne niveauet kulturelt og bringe Odense på niveau med de andre større byer i Danmark, siger han.

Erfaringer fra Svendborg viser, at lovlige graffiti-vægge næsten halverer antallet af de ulovlige "tags" i byrummet. Det fortæller Bruno Hansen, der er formand for udvalget for kultur og planlægning i Svendborg Kommune. Han er stolt af det vellykkede graffiti-projekt.

VIDEO: Hør om Svendborgs erfaringer med lovlige graffiti-vægge.

- Som Kommune har vi fået en ungdomskultur indenfor dørene, som vi er rigtig stolte af, fortæller Bruno Hansen.

Den erfarne graffiti-kunstner kan dog ikke love, at den ulovlige graffiti helt hører op.

- Det er svært at sige, at 100% vil male på de lovlige vægge, men når vi ser på erfaringerne på andre byer, er vi sikre på, at det er en god ide, siger Bjarne Pedersen til TV2/Fyns kultur-redaktør Martin Mulvad.

Odenses kulturrådmand Steen Møller er positiv overfor de lovlige vægge. Hør hvad han siger her:

VIDEO: Lovlige graffitivægge skal have en chance.

OBS: Billederne er taget ved spillestedet Kansas City, hvor graffiti-malerne har fået lov til at dekorere muren rundt om grunden.

Oversigt

    Oversigt