Atomaffald: Kommunerne kæmper for en alternativ løsning

Kerteminde og de frem andre kommuner, der kan risikere at skulle opbevare atomaffald fra Risø, henvender sig nu direkte til folketingets politikere. De vil have affaldet ud af landet.

- Vi vil på det kraftigste opfordre alle partier og medlemmer af Folketinget til at sætte sig ind i den situation, I kan være med til at sætte et lokalsamfund i. Sådan skriver de fem borgmestre fra Bornholm, Kerteminde, Lolland, Struer og Skive i et brev til Folketingets medlemmer, to dage før partiernes sundhedsordførere skal holde møde med forebyggelses- og sundhedsminister Astrid Krag om atom-affaldssagen.

Høring skabte tvivl i folketinget

Ministeren har indkaldt til mødet, efter hendes mandat i atomaffaldssagen er ændret. Oprindeligt stod et enigt Folketing bag processen, men efter en høring, hvor de fem kommuner fremlagde deres synspunkter, er et enigt folketing nu reduceret til, at et flertal i Folketinget står bag.

De politiske partier, der nu går imod planerne er: Enhedslisten, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. De har udtrykt ønske om at undersøge andre muligheder for placering af atomaffaldet end at grave det ned i en af de fem kommuner.

De vil blandt andet have undersøgt, om affaldet kan sendes til udlandet, eller om det kan opbevares i et depot over jorden, som det er blevet anbefalet af NGO'ere og udenlandske eksperter.

Til høringen blev det blandt andet konstateret, at det ikke er politisk besluttet, at atomaffaldet skal graves ned. Alligevel har en placering af affaldet under jorden været den eneste mulighed, som Forebyggelses og Sundhedsministeriet har undersøgt.

Derfor mener de fem borgmestre ikke, at grundlaget er i orden.

- Det er derfor magtpåliggende for os at slå fast, at det må være vigtigt for Folketinget, at der ikke her sker fejltagelser i form af for hastige beslutninger på et for spinkelt grundlag, siger borgmestrene i en pressemeddelelse.

Brev til ministeren

I brevet til folketingets medlemmer skriver Kommunerne blandt andet:

- Vi mener, at der er rejst begrundet kritik af den simple fremgangsmåde, der hidtil er anvendt - nemlig en dyr nedgravning i én af vore kommuner, skriver borgmestrene i brevet.

Og fortsætter med forundring over, at prøveboringerne nu påbegyndes i de udpegede kommuner, få dage før sundhedsordførerne skal diskutere sagen, herunder muligheden for et overfladedepot, med ministeren.

De fem kommuners hovedbudskaber:

- At en nedgravning gør dem ude af stand til at sikre sig mod miljøskader i fremtiden.

- At det bør undersøges, om der findes en mulighed for anbringelse af affaldet i et overjordisk, kontrollerbart depot.

- At tiden skal bruges til efterfølgende at søge en form for opgradering til genbrug.

- At der findes andre lande med viden om denne form for deponi, og at de måske har plads til affaldet fra Risø.

Oversigt

    Oversigt