Betal for at gå til lægen

Du skal betale for at gå til lægen. Til gengæld bliver det billigere, når du sætter dig i tandlægestolen. Sådan kan fremtidens sundhedsvæsen se ud, hvis det står til et medlem af regionsrådet i Region Syddanmark.

Mens det er gratis at gå til lægen, koster det til gengæld at gå til tandlægen. Og den uretfærdighed vil Kristian Grønbæk Andersen (R) gerne gøre op med. Han foreslår derfor at ændre brugerbetalingen i sundhedsvæsnet.

 

- Vi skal inddrage flere områder, hvor vi inddrager brugerbetaling, så vi kan reducere brugerbetalingen på for eksempel tænder, siger han.

Kristian Grønbæk Andersen peger på det uhensigtsmæssige i, at eksempelvis høreapparater betales af det offentlige, mens udgifter til briller og tandlæge står for borgerens egen regning.

 

- Det er historiek betinget. Det er ikke udtryk for, at vi politisk har taget stilling til, at en patient kan risikere at skulle betale 10-15.000 kroner for at få gebisset sat i orden.

Men en kritiker frygter, at der er tale om en skjult skattestigning.

- Jeg synes jo, at danskerne i forvejen betaler verdens højeste skat, og jeg synes ikke vi har grund til at sætte den skat op, uanset om man kalder det skat eller brugerbetaling, siger Region Syddanmarks Bo Liebergren (V).

Men hvad så, hvis man ikke ønsker mere brugerbetaling, men bare anderledes brugerbetaling?

- Jamen så skal man overveje, hvilke administrative omkostninger, der er ved at lægge det om, siger Liebergren.

Det vil nemlig være dyrt at udarbejde et helt nyt grundlag for, hvilke ydelser borgerne skal betale for, og hvilke ydelser, der skal være gratis, lyder argumentet.

- Hver gang man indfører brugerbetaling på et område, hvor det ikke er i dag, så skal man starte med at lave et betalingssystem. Det vil sige, at vi starter med at påtage os udgifter til administration. Alene af den grund synes jeg, at man skal overveje meget nøje, om der er grundt til at lave om på den brugerbetaling der er i dag.

Men det argument køber Kristian Grønbæk Andersen ikke.

- Der er altid administrationsomkostninger forbundet med den slags. Men systemerne er så udviklet, at meget af det kan vi gøre ganske automatisk, siger Kristian Grønbæk Andersen.

Oversigt

    Oversigt