Fremtidens hus: bo i en skibscontainer

Fremtidens CO2-neutrale hus bliver de kommende år opført i Nyborg. Huset bliver bygget af skibscontainere og genbrugsmaterialer.

- Container har moduler der passer til både badeværelser og børneværelser, og kan sagtens danne ramme for et familiehus, siger Jørgen Søndermark fra Realdania Byg.

Det første spadestik til de nye huse blev taget onsdag, og selvom husene skal opføres på en mark i Nyborg, blev spadestikket taget i Ringsted med en vinkelsliber.

- Normalt graver et hul i jorden, støber et fundament og bygger så huset oven på. Sådan bliver det ikke med dette hus. Det meste bygges allerede nu i EVD Ejendommes bygninger i Ringsted, længe før der er lagt fundamenter i Nyborg, og vil ankomme til grunden som store moduler, siger projektleder Jørgen Søndermark.

Genbrug fra kælder til loft

0602 mark

Det første hus hedder Upcycle House bliver bygget af skibscontainere, hvor der bliver skåret huller til døre og vinduer. Resten af materialerne er også genbrugsmaterialer. Isoleringen er papiruld, og indvendigt kommer et lag af plastikflasker med vand, der kan opsuge varme udefra og afgive det indvendigt til huset. Bagefter bliver der opført fem andre huse som hver siær fokuuserer på at nedbringe CO2-udledningen.

Beregninger tyder på at det er muligt at reducere den CO2, som udledes i forbindelse med opførelsen af et typehus, med op til 75%.

- Vi er blevet dygtige til at begrænse opvarmning og dermed CO2 udledning fra afbrænding af fossile energikilder, men CO2 udledes f.eks. også i forbindelse med materialeforbruget i husene, både når de bygges og når de bygges om og vedligeholdes. Realdania Bygs eksperiment i Nyborg skal derfor afsløre disse andre kilder til CO2 udledning i byggeriet, og ikke mindst pege på måder at sikre mærkbare reduktioner, siger Jørgen Søndermark.

0602 containerhus1

Realdania Byg opfører de seks huse de kommende år i Nyborg. Husene er tænkt som et eksperiment, der skal inspirerer både huskøbere og byggebranchen til hvordan man kan mindske parcelhusets CO2 aftryk betydeligt.

- Vi håber at kommende husejere ikke i dagligdagen kan mærke, at de bor i genbrugshuse. Men de kommer i høj grad til at kunne mærke på pengepungen, at deres hus er miljøvenligt, siger projektlederen.

Oversigt

    Oversigt