Griseeksport koster tusindvis af arbejdspladser

Mange grise fragtes til Tyskland for at blive fedet op og slagtet, fordi det er det billigste.

Kører grisene til Tyskland

Men eksporten af grisene koster tusindvis af danske arbejdspladser.

Når grise hos landmand Mikkel Grubbe i Frørup er oppe at veje 30 kilo, så bliver de sat på en lastbil og kørt til Tyskland. Her skal de fedes op, inden de slagtes på et tysk slagteri.

- Det er simpelthen fordi, vi får en større pris, fortæller han.

Mikkel Grubbe eksporterer hvert år 25.000 smågrise til Tyskland. Og han er langt fra den eneste landmand, der eksporterer alle sine smågrise til tyskerne.

Hver eneste time bliver over tusind smågrise kørt over grænsen, hvilket svarer til hver tredje gris i Danmark. På årsplan bliver det til omkring 10 millioner grise.

- Jeg har det godt, når jeg kigger på kontoudtoget. Men hver gang der er et læs grise på 6-700 stykker, der forlader vores rampe, så ærgrer jeg mig over, at vi eksporterer et så godt halvfabrikata med så meget valutaindtjening lige ned til tyskeren, siger Mikkel Grubbe.

Koster tusindvis af arbejdspladser

DSCF0437

I Tyskland har de ikke lige så mange afgifter som i Danmark, og derfor er det billigere at fede grisene op syd for grænsen. Men griseeksporten koster danske arbejdspladser - både i landbruget, men især på slagterierne.

- Når man har tusind grise, der kører til Tyskland, så forsvinder én arbejdsplads sammen med lastbilen, siger Lau Hvid Hansen, der er landmand og bestyrelsesmedlem i rådgivningsvirksomheden Centrovice.

- Der ville kunne genereres 25 arbejdspladser, hvis Mikkel fik fedet sine svin op herhjemme og ikke kørte dem til Tyskland, fortæller han.

Danish Crown: Det er forkasteligt

DSCF0431

På 10 år er der forsvundet 6.500 danske arbejds-pladser på slagterierne. Derfor har landmænd og slagteri-arbejdere skabt en ny alliance.

- De fleste ville nok forvente, at jeg haglede landmændene ned, men det vil jeg ikke, siger Lars Mose, der formand for Tillidsmandskollegiet i Danish Crown.

- Men det jeg synes, man skal tænke på, er, at vi som samfund giver landmændene nogle rammevilkår, der gør, at det bedre kan svare sig at sende deres smågrise til Tyskland. Det synes jeg er forkasteligt, siger han.

Landmand Mikkel Grubbe kan godt forstå, at folk udefra kan have svært ved at forstå logikken i at sende smågrisene til Tyskland.

- Det lyder fuldstændig gakkelak, for det er jo et fantastisk halvfabrikata, vi har her, siger han.

Oversigt

    Oversigt