Forebyggelse er bedre end helbredelse

Selvom det er sparetider, skal kommunerne turde at prioritere og investere i social forebyggelse. Det mener Kommunernes Landsforening, og Odense er allerede i fuld gang med at udføre det.

Nogle gange går livet bare skævt, men et lille skub i rette tid, kan bringe livet tilbage på rette kurs. For Belinda Madsen fra Odense var forholdet til hendes 10-årige søn ved at gå alvorligt skævt.

- Vi kunne ikke kommunikere ordentligt sammen. Han var nede, og jeg var nede, og så kunne vi ikke finde tilbage til, hvor vi var før, og hvor vi havde det godt sammen, siger Belinda Madsen.

Efter en skilsmisse stod Belinda Madsen alene med tre børn. To piger på henholdsvis 2 og 8 år og sønnen på 10.

- Det var noget møg, siger Belinda Madsen.

Men i sommer flyttede Odense Kommunes familiebehandlere ud i såkaldte børne og unge miljøer på skoler og institutioner. Så derfor var hjælpen til Belinda Madsen helt tæt på.

- Jeg synes, der er et rigtig godt tilbud, siger Anne-Mette Thvilum, der er familiebehandler i Odense Kommune.

Hun arbejder halvdelen af tiden på familiehuse og den anden halvdel ude på skolerne.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi gør noget. Vi skaber en forandring, og det kan vi jo mærke, når vi er herude, siger Anne-Mette Thvilum.

Målet er at opfange advarselssignalerne så tidligt som muligt, inden problemerne vokser sig store og uoverskuelige. Både til gavn for familierne og for kommunens økonomi.

- Hvis vi er rigtig gode til forebyggelse, så hjælper vi nogle børn og familier på den lange bane, og dermed sparer vi også samlet set kommunekassen for nogle penge på den lange bane, siger Brian Dybro (SF), der er børne- og ungerådmand i Odense Kommune.

Den nye praksis koster ikke noget for kommunen.

- Det er sund fornuft, og man kan jo sige, hvorfor i alverden har vi ikke gjrot det her tidligere. Men bedre sent end aldrig, siger Brian Dybro.

For børn og forældre betyder det meget at hjælpen foregår helt tæt på skole og dagligdag.

- Det er jeg rigtig glad for. Også at man ikke skal fare ud i den anden ende af byen, siger Belinda Madsen.

Oversigt

    Oversigt