Yngre læger i Odense

Lægerne i Odense bliver yngre og yngre, mens længerne i yderområderne bliver ældre. Det viser en ny undersøgelse.

Når patienter går til læge i Odense, møder de ofte en noget yngre model, end i konsultationerne i yderområderne. En typisk læge i Odense er kun akkurat fyldt 51 år, mens gennemsnitsalderen i yderkommunerne nærmer sig 60 år.

Det viser en kortlægning, som analysefirmaet Kaas & Mulvad har gennemført for Ugebrevet A4.

Undersøgelsen viser også, at lægerne i Odense er blevet et år yngre over de seneste tre år.

Til sammenligning er gennemsnitsalderen for læger i landets yderkommuner steget med op til tre år, og på landsplan har knap hver tredje praktiserende læge fejret sin 60 års fødselsdag.

Lægemangel på landet

Den voksende aldersforskel mellem lægerne i byen og på landet, skyldes, at langt de fleste yngre læger fravælger yderområderne, når de skal etablere egen praksis.

Det forklarer sundhedsforsker Jakob Kjellberg fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning KORA.

- Det er svært at rekruttere praktiserende læger til yderområderne, siger han.

- Men det er ikke kun yngre læger, der finder det uattraktivt at slå sig ned her og derfor søger mod byerne. Der foregår en generel urbanisering, hvor folk i højere grad end tidligere ønsker at slå sig ned i centrene, tilføjer Jakob Kjellberg.

Ifølge undersøgelsen risikerer flere udkantskommuner, at hovedparten af deres læger går på pension inden for få år, mens ingen yngre står klar til at overtage deres praksis.

Oversigt

    Oversigt