Rekordbevilling til forskning i alkohol

SDU har modtaget det største beløb nogensinde til forskning i alkohol. De næste fem år skal forskerne finde årsager til ældres alkoholmisbrug og finde frem til bedre behandlingsmetoder.

- Selv om alkoholmisbrug er en af de mest skadelige livstilsfaktorer i den vestlige verden, er vores viden om mekanismerne bag alkoholisme begrænsede, og resultaterne af behandling er beskedne, siger forskningsprofessor Bent Nielsen, Psykiatrisk Afdeling Odense, der er faglig leder af RESCueH.

RESCueH skal over de næste fem år undersøge alkoholisme og skabe mere viden om behandling af alkoholikere på Psykiatrisk Afdeling i Odense. Blandt forskernes mål er at få klarlagt, hvordan man bedre kan hjælpe de næsten 140.000 danskere, de er afhængige af alkohol. Et særligt fokusområde bliver ældre alkoholmisbrugere.

- Det er en generation, der har været vant til at drikke alkohol hele deres voksenliv. Deres forbrug risikerer at udvikle sig til et misbrug i takt med, at de får mere tid, enten fordi de forlader arbejdsmarkedet eller bliver alene, siger Anette Søgaard Nielsen, programdirektør på RESCueH.

Studiet udføres i samarbejde med forskere i Tyskland og USA - to lande, der også har behov for at udvikle behandlingsformer til mennesker, der i en sen alder udvikler et misbrug.

- I dag findes der ikke noget behandlingstilbud, der er rettet mod denne gruppe. Det betyder, at de enten ingen behandling får, har en kort samtale med deres praktiserende læge eller bliver henvist til et behandlingscenter, der ikke har nogen erfaring med denne gruppe. Så der er behov for at undersøge, hvordan man kan hjælpe dem, siger Anette Søgaard Nielsen.

RESCueH har fået 44 millioner kroner fra Lundbeckfonden, 10 millioner fra TrygFonden og 37 millioner kroner fra Region Syddanmark. Centeret åbner på mandag.

Oversigt

    Oversigt