Rasende naboer i oprør mod stinkende minkfarm

Middelfart Kommune har givet tilladelse til at opføre en kæmpe minkfarm. Men naboerne frygter en invasion af fluer og en stank af gylle.

Håndværkere er lige nu ved at opføre en stor minkfarm i Brenderup ved Middelfart. Gylletanken får plads til 3,2 millioner liter fra de i alt 6.500 minktæver.

Men naboerne til minkfarmen er vrede. For med en stor minkfarm følger også en grim lugt og masser af fluer.

- Jeg er dybt frustreret over, at der lige pludselig kan dukke en minkfarm op lige foran vores havelåger, siger Helle Pilgård Jonassen.

Naboerne til minkfarmen i Brenderup har lavet en underskriftsindsamling i de lokale butikker og opstillet skilte med teksten: "Nej tak til minkfarm! Nej tak til stinkfarm!"

- Det er et voldsomt stort projekt, og jeg bliver rystet over, at jeg skal være nabo til så stort et projekt, siger Jørgen Simmelkær Olsen fra Brenderup.

- Det er næsten større end én af de største Bilka'er, når det bliver færdigbygget. Det er frygteligt at se på, siger han.

Flueinvasion

3006 mink3

Selvom minkfarmenes størrelse er blevet mangedoblet over de seneste år, så har miljøkravene ikke ændret sig siden 1985.

Minkfarme lugter ofte mere end svinefarme, fordi stanken ikke kun kommer fra gylletanken - men også fra foderet, som er flydende fiske- og kødaffald.

Men det værste er fluerne.

Som det er nu, er der ingen faste regler om fluebekæmpelse, men kun vejledende retningslinjer. Derfor er det helt op til den enkelte minkavler at vurdere, om der er behov for at begrænse lugt og fluer.

- Jeg frygter en invasion af fluer af den anden verden, og at vi ikke kan sidde ude i vores have, siger Jørgen Simmelkær Olsen.

Middelfart Kommune forstår kritikken

3006 mink4

Naboerne kritiserer, at de ikke blev hørt, da Middelfart Kommune gav tilladelse til den store minkfarm. Formanden for Miljø- og Energiudvalget i Middelfart Kommune forstår kritikken.

- Personligt er jeg enig i, at der er for lidt afstand mellem minkfarmen og naboerne. Det er desværre bare ikke noget, jeg kan gøre noget ved, siger udvalgsformand Johannes Lundsfryd Jensen (S).

- Men det vi kan gøre på længere sigt er at prøve at ændre reglerne. For reglerne er meget entydige på det her. Men jeg synes naboerne bliver ladt i stikken, og vi er som kommune også ladt i stikken i en sag, som den her, siger han.

Den nye minkfarm, der bliver opført i Brenderup, er på 40.000 kvadratmeter.

Oversigt

    Oversigt