Madrester giver kulør og fjerner rynker

Vi smider tonsvis af madrester ud. Men nu forsøger forskere fra SDU at udnytte affaldet til at give laks en naturlig rød farve og måske bekæmpe rynker. Det kan blive det helt store eksporteventyr.

Hvert år ryger 8,5 millioner tons rester fra landbruget og fødevareaffald på forbrændningen. Det er rejeskaller, tang og alger, der går op i røg.

Det er især rejeskallerne, som forskere fra SDU er interesserede i. Det skriver Ny Viden. Rejeskallerne kan omdannes til kostbar rød farve, som kan give laks en helt naturlig kulør og måske bekæmpe rynker.

- Det naturlige lyserøde farvestof i rejer er meget dyrt. Det koster omkring 11.000 - 23.000 kr. per kilo. Derfor forsøger vi nu at finde en metode, så vi kan udskille det naturlige farvestof fra rejeskaller, forklarer lektor Xavier Fretté fra Institut for Kemi,- Bio- og Miljøteknologi på Syddansk Universitet.

I dag tilsætter lakseopdrættere en syntetisk farve til laksen, men fremover kan det måske blive muligt at udnytte rejeskallerne til at give laksen den helt rigtige farve.

Farvel til rynker

Rejeskallernes farvestof er også et eftertragtet stof i skønhedsindustrien. Stoffet, som hedder astaxanthin, er af nogle forskere blevet udråbt til at være et vidundermiddel, fordi det menes at kunne forhindre os i at få rynker fra solens uv-stråler.

- Rejeskallerne kan blive en indbringende forretning og et lukrativt eksportmarked, fortæller Xavier Fretté til Ny Viden.

Læs mere om astaxanthin på Sund-forskning.dk

Oversigt

    Oversigt