Syddanmark udleverer personlige oplysninger

Region Syddanmark udleverer personlige oplysninger om partiernes stillere op til Regionsrådsvalget.

Stillere er de personer, som på gaden eller andre steder har skrevet under, så partierne kan stille op. Det vækker undren og bekymring.

Det er den venstreorienterede gruppe Redox, der har søgt aktindsigt i stillerlisterne for ni partier i Region Syddanmark.

Det vil sige, at de har fået udleveret navn, adresse og fødselsdatoer på mere end 900 borgere.

Redox har i dag ikke ønsket at stille op til interview, men siger blandt andet i en mail til TV 2/Fyn:

- Vi bruger aktindsigt til at kortlægge hvilke nazister, der stiller op ved kommunalvalget. Når der f.eks. figurerer en række kendte nazister øverst på stillerlisten, så kan vi se hvilke nazistiske grupper der bag kulissen samarbejder. Når vi ser på udviklingen i vores nabolande er det helt tydeligt, at vi skal være meget opmærksomme på, at den slags grupper er i vækst.

Langt fra kun højreorienterede, som er blevet udleveret

Redox startede med at bede om aktindsigt i alle opstillede partier, men senere sorterede Redox de store landspartier fra og bad om aktindsigt i ni lister eller partier.

Et af de partier, der har fået deres stillere offentliggjort med navn og adresse er Social Balance.

Her er spidskandiat Mette Valentin vred over, at stillernes navne uden videre kan udleveres, og hun kalder det et stort demokratisk problem.

- Det første jeg tænkte var: "Det kan ikke passe." Jeg synes det krænker min retssikkerhed, og det krænker den anonymitet valg og valg af partier er omgæret af, siger Mette Valentin.

Også Retsforbundet har fået deres stilleres oplysninger udleveret til Redox.

- Vi er stærkt forundrede og bekymrede over, at personlige oplysninger som navn og adresse, som er afgivet i et tillidsforhold til Retsforbundet og med lovning på at oplysningerne ikke kommer videre, udleveres til tredjepart, udtaler Morten Blaabjerg, som er Retsforbundets spidskandidattil regionsrådet i Region Syddanmark i pressemeddelelse.

Region Syddanmark fortæller, at det er helt i tråd med offentligshedloven at give aktindsigt i stillerlisterne og udlevere de personlige oplysningerne om stillerne.

- Loven siger helt klart i §25, at stillernes navne og bopæl er offentligt tilgængeligt, siger Britta Nørgaard, chefjurist i Region Syddanmark.

Målet er hele landet

Det er ikke kun i Region Syddanmark, at Redox vil bede om aktindsigt i stillerlisterne.

Redox vil bede om aktindsigt i stillerlister i alle kommuner og regioner i hele landet. Målet for Redox er at nå hele landet i løbet af et par dage.

Danskernes Parti er et andet af de partier i Region Syddanmark, som Redox har fået aktindsigt i. I en pressemeddelelse skriver partiet har Redox allerede fået aktindsigt i Hjørring og Fredericia Kommuner.

Oversigt

    Oversigt