DMI: Vandstigningen var historisk høj

Vandet langs de fynske kyster falder nu støt og roligt, men fredagens vandstigning ved Odense Fjord var den højeste i mange år.

- Jeg har arbejdet her i mange år, og jeg har aldrig oplevet, at vandstanden er steget så kraftigt som efter torsdagens storm - og det gælder både på det nordlige Fyn og i resten af landet, siger vagtchef ved DMI, Steen Rasmussen.

I meterologernes fagsprog taler man om for eksempel tyve års-hændelser og 100 års-hændelser, og noget tyder på, at begge fænomener var i spil ved Odense Fjord fredag.

- Allerede da måleren kom over 160 centimeter kunne vi tale om en tyve års-hændelse, fortæller vagtchefen til TV 2/FYN.

Lidt før middag viste måleren ved fjorden 163, og så mistede man kontakten til den. Den "druknede" simpelthen i vandmasserne.

- Ja, det kan lyde lidt mærkeligt, at en vandmåler ikke kan tåle vand, siger Steen Rasmussen.

- Men kigger vi på, hvordan vandet fortsatte med at stige rundt omkring ved de andre kyster, så er der noget, der tyder på, at vandstigningen ved fjorden har sat en rekord, forklarer han.

Det højest målte ved Odense Fjord er ifølge DMI 179 centimeter, og alt tyder altså på, at vandet steg op over den rekord fredag.

Vagtchefen fastslår, at vandet nu er næsten færdig med at stige langs de fynske kyster. Der kommer dog en lille stigning få steder - blandt andet ved Bogense.

- Men intet alarmerende. Det handler om vindretning og tidevandet, siger vagtchefen og slår fast, at fynboerne ikke længere behøver at frygte oversvømmelser.

Steen Rasmussen regner med, at det hele vil være tilbage på normale niveauer igen over hele Fyn sidst på eftermiddagen eller først på aftenen lørdag.

Oversigt

    Oversigt