Teater-fokus på cutting

Flere og flere unge skærer i sig selv - nu sætter et lille odenseansk teater fokus på den psykiske lidelse cutting.

1902 Teater

På Teater Kompas i Odense er skuespillere og instruktør ved at lægge sidste hånd på stykket "Når det skærer i hjertet - En musikalsk kærlighedshistorie om selvskade".

Mange tilfælde

Stykket er blevet til i samarbejde med Landsorganisationen mod spiseforstyrelser og selvskade - og det er særdeles aktuelt.

Hver femte unge i gymnasiet har nemlig skåret i sig selv, det viser en helt ny undersøgelse fra Aalborg Universitet.

- Emnet er sindsygt vigtigt. Vi laver det som en musikalsk kærlighedshistorie, så vi pakker det også ind i noget andet, som gør at emnet bliver åbnet op på en anden måde end et foredrag om selvskade, forklarer Johanne Dal-Lewkovitch, der er leder på Teater Kompas i Odense.

Oplæg til debat

1902 Teater 1

Hun mener, at der er brug for meget information og debat om emnet selvskade og cutting. Projektet giver også god mening hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

- Det er jo en anden måde at vise de unge mennesker, hvad det her egentlig handler om, og også give dem mulighed for at debattere tingene. De unge mennesker er også lidt trætte af al den information, der kommer på internettet og andre måder. Derfor er det spændende med et teaterstykke, mener Steen Andersen, generalsekretær hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

Ideen til forestillingen kom oprindeligt fra skuespiller Line Bie Rosenstjerne. Hun havde tilfældigt tændt fjernsynet en aften, hvor en engelsk dokumentar om et kærlighedforhold mellem to selvskadende unge dukkede op. Det gjorde indtryk, og hun fik lyst til at skabe teater om emnet.

- Jeg håber, at forestillingen kan være med til, at der er nogen, der ikke ender det sted, siger hun.

Det aktuelle teaterstykke ligger sig i slipstrømmen af en række andre ungdomsforestillinger i Odense om alvorlige emner som skoleskyderi og ADHD.

Oversigt

    Oversigt