Live: Hvem skal forme nyt eventyrhus?

Onsdag bliver det afsløret, hvem der har vundet den internationale idékonkurrence om udformning af et nyt H.C. Andersen-eventyrhus. Følg afsløringen fra klokken 9.30 på TV 2/FYN.

I dag er det H.C. Andersens fødselsdag, og det bliver markeret i Odense med en lang række arrangementer gennem hele dagen - blandt andet bliver det afsløret, hvem der har vundet den internationale idekonkurrence om et nyt H.C. Andersen eventyrhus.

Idekonkurrencen blev udskrevet i september sidste år, og Odense Kommune har modtaget 475 bidrag til konkurrencen fra hele 57 forskellige lande. Det er 10 gange så mange, som nogen anden arkitektkonkurrence på dansk grund.

- Ved lanceringen af konkurrencen var jeg nervøs for, om den nu også ville blive rigtig international. Med den overvældende interesse fra alle dele af verden er den nervøsitet heldigvis helt væk og erstattet af vild benovelse, siger siger museumschef Torben Grøngaard Jeppesen fra Odense Bys Museer.

En rapport fra Oxford Research har fastslået, at potentialet i et nyt eventyrhus i Odense er gigantisk. Byggeriet vil skabe vækst og masser af nye fynske arbejdspladser, og når huset er færdigt, vil et eventyrhus i følge rapporten lokke mange hundredtusinde nye turister til Odense. Samtidig vil eventyrhuset få turisterne blive i byen i længere tid.

Et nyt landsdækkende turistsamarbejde mellem blandt andet Kulturministeriet og Odense Kommune arbejder med planer om at oprette et besøgscenter ved Den Lille Havfrue i København, for at lokke turister fra hovedstaden til Fyns nye eventyrhus i Odense.

Men først skal huset, der bliver placeret i Lotzes Have, udformes og bygges, og onsdag klokken 9.30 vil Odenses borgmester Anker Boye, rådmand Jane Jegind og dommerkomitéen præsentere vinderne af den internationale konkurrence og dermed de første idéer til det nye H.C. Andersen-eventyrhus i Odense, der allerede nu har hele verdens interesse.

Vinderen af idekonkurrencen får 100.000 euro, og selve byggeriet vurderes at komme til at koste omkring 300 millioner kroner.

I anledningen af afsløringen er der skabt Danmarks måske største uro med figurer på 1½ meter.

TV 2/FYN sender direkte fra afsløringen, og du kan følge mødet på TV 2/FYNs egen kanal, her på tv2fyn.dk eller via TV 2/FYNs app til smartphones. Udsendelsen begynder klokken 9.30.

Efterfølgende kan de mange forslag fra hele verden ses på en udstilling i Rådhushallen. Udstillingen åbner onsdag klokken 12.

Oversigt

    Oversigt