Strid om solarie-reklame

Gå i solariet og nedsæt risikoen for at få brystkræft. Sådan står der på et banner, der hænger ved et solcenter i Odense. Men den opfordring møder hård kritik.

Et solcenter på Rismarksvej i det vestlige Odense har opsat et banner med teksten "Solarium mod brystkræft" og "Sollys reducerer risikoen for brystkræft".

I teksten henvises blandt andet til udenlandske undersøgelser, der påstår, at risikoen for brystcancer hos kvinder, som bruger solarier, bliver reduceret med 44 procent.

Banneret henviser til Sunlight Resarch Forum. En organisation, der ifølge dem selv vil fremme undersøgelser, der viser effekten af moderat UV-stråling.

Men kampagnen møder hård kritik. Den er misvidende og måske endda ulovlig, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

- Det er fagligt fejlagtigt, det er forkert anprisning af at noget er godt, siger Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse.

Den vildledelse genkender DanSun ikke. De mener, at undersøgelsens afsender er meget valid, og ser ingen fornuft i kritikken fra Kræftens Bekæmpelse. Men DanSun ønsker ikke at medvirke i et interview om sagen.

Formand for Dansk Solarie Forening, Henrik Marx, støtter dog DanSuns holdning.

- Det vil jo være næsten skræmmende, hvis man har valgt at vende det blinde øje til en så markant undersøgelse, der viser, at der virkelig er mulighed for at reducere kræftformer, som har rigtig mange danske liv på samvittigheden, hvis man omgås sol og solarium med omtanke, siger Henrik Marx.

Folketinget diskuterer ny solarielov

Kampagnen på Rismarksvej i Odense kører lige nu, hvor Folketinget diskuterer en ny solarielov. En lov, som Kræftens Bekæmpelse håber vil begrænse antallet af danskere, der bruger solarier.

Ifølge organisationen er risikoen for at udvikle modermærkekræft 20 procent højere, hvis du på et tidspunkt har brugt et solarie.

Er du under 35 er risikoen for at udvikle modermærkekræft - ifølge WHO - 75 procent højere end ellers.

Meget tyder på, at Folketinget vil vedtage et regelsæt omkring solarierne. Men der er ikke umiddelbart flertal for en aldersgrænse på solariebrug eller en sikring af, at solarierne altid skal være bemandede.

1104 Sollys  001

Oversigt

    Oversigt