Unfair konkurrence bag slagterilukning

Når hundredevis af slagterimedarbejdere mister jobbet på Faaborg slagteri, skyldes det blandt andet ulig konkurrence fra andre EU-lande, som ikke lever op til fælles aftaler. Det mener socialdemokraternes EU-kandidat Christel Schaldemose.

Det var sort dag for Faaborg og resten af Fyn, da 472 medarbejder på det lokale slagteri i januar fik at vide, at deres arbejdsplads skal lukke.

I følge EU-parlamentarikeren Christel Schaldemose hænger lukningen i høj grad sammen med ulige konkurrence fra andre EU-lande, der ikke overholder de fælles spilleregler,

- Jeg tror faktisk at de 472 slagteriarbejdere kunne have bevaret deres job, hvis vi havde kunne sikre, at Nordtyske slagterier overholder alle regler, og ikke kørte kolonnearbejdere ind og overholdt alle arbejdsmiljøregler, siger Christel Schaldemose.

3004 schalde

Derfor ønsker hun et nyt EU-rejsehold, der skal sikre, at alle lande lever op til reglerne.

- Vi kan se at krisen, at EUs marked er blevet det vilde vesten. Der bliver konkurreret på dårligt arbejdsmiljø, dårlig løn og endda ulovlig statsstøtte, siger Christel Schaldemose.

I følge EU-parlamentarikeren vil et rejsehold kunne presse medlemslandene til at sikre, at alle regler bliver overholdt i alle lande. Ideen bliver bakket op ad slagteriarbejdernes fagforening.

- Vi mener, at der er behov for et rejsehold der kan rejse rundt og sikre at den lovgivning, der er i EU bliver overholdt på alle virksomheder, siger Ole Wehlast, der er forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.

3004 messer

Hos Dansk Folkepartis EU-parlamentariker er der dog ikke opbakning til ideen.

- Det lyder som et skrivebordsforslag. Jeg kan ikke se hvordan det skulle fungerer med et rejsehold der rejser rundt til alle medlemslande og kontrollere arbejdsmarkedet. Det handler i stedet om at lave nogle regler, så vi ikke får folk ind, der kan presse lønnen, siger Morten Messerschmidt, der er medlem af EU-parlamentet for Dansk Folkeparti.

Oversigt

    Oversigt