Naboer frygter farligt stof på Emmelev Mølle

Naboerne er skræmte, men politikerne på Nordfyn har alligevel givet bioethanolfabrikken Emmelev Mølle tilladelse til produktionen med det ektremt farlige stof hexan.

Ulla Kongsted og Lars Marcussen bor i nordvestkvarteret i Otterup. Her er der direkte udsigt til Emmelev Mølle kun 500 meter væk. De er rystede over, at Nordfyns Kommune ikke har afvist fabrikkens ønske om udvidelse med hexan. De frygter det går helt galt.

- Jeg synes at det dybt chokerende. Det er skræmmende, at politikerne kan give tilladelse uden at spørge borgerne, siger Lars Marcussen.

Emmelev Mølle har søgt om, at få lov til at bruge det ekstremt giftige og eksplosionsfarlige stof hexan i produktionen af biobrændsel.

Ifølge den eksisterende lokalplan kan fabrikken ikke udvide, men nu har et flertal i kommunalbestyrelsen i Nordfyn besluttet, at sætte arbejdet med en ny lokalplan i gang.

- Vi vil gerne have undersøgt hvilke konsekvenser det vil have, hvis de får tilladelsen, siger Rene Lundegaard(DF), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget.

Hvis Emmelev Mølle får tilladelsen bliver det den første såkaldte Kolonne 2 virksomhed i kommunen. Den type virksomhed er underlagt strengere krav til sikkerheden.

- Vi mener at det er sikkerhedsmæssigt uforsvarligt over for de 5000 mennesker, der bor i Otterup, at virksomheden får lov at producere med hexan, siger Pia Longet(S) fra Teknik- og Miljøudvalget.

Både naboer og et mindretal i kommunalbestyrelsen har ikke tillid til at Emmelev Mølle vil behandle det farlige stof med den nødvendige sikkerhed. Virksomheden er adskillige gange de senere år ulovligt udledt olie til vandløb.

- Vi stoler ikke på at de har styr på det. Det kan godt være, at de overholder reglerne det første år, men det gør de ikke i længden, siger Lars Marcussen.

- Historikken viser at de er fuldstændig ligeglade med alting i det firma, og så er man nødt til at sige nok er nok, siger Pia Longet.

Men et flertal bestående af Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har sagt ja til at Emmelev Mølle kan gå videre med at blive miljøgodkendt til at bruge hexan.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Emmelev Mølle

Oversigt

    Oversigt