Atomaffald truer verdensarv

Planerne om en mulig deponering af atomaffald i Kerteminde skaber frygt hos Vikingemuseet i Ladby.

Fem danske kommuner er udpeget som muligt deponeringssted for atomaffald fra Risø, og blandt de fem kommuner er Kerteminde. Her har De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) udpeget Kertinge Mark som en muligt slutdepot.

- Det vil være en katastrofe for Ladbyskibet og Vikingemuseet Ladby, hvis regeringen vælger at placere atomaffaldet i området "Kertinge Mark". For det første har vi et stort ansvar for at tage vare på unik kulturarv af international betydning og sikre de bedst mulige formidlingsrammer herfor. Og for det andet: At have et slutdepot for atomaffald som nærmeste nabo vil klart reducere chancerne for, at vi kan komme videre med UNESCO-satsningen, og måske endda helt ødelægge planerne herfor, udtaler Mette Ladegaard Thøgersen, som er leder af Vikingemuseet Ladby.

Ladbyskibet er Danmarks eneste bevarede skibsgrav fra vikingetiden og er samtidig det eneste vikingeskib i verden, som er bevaret præcis dér, hvor det er fundet. I følge Vikingemuseet giver det mulighed for at komme i betragtning blandt verdens mest bevaringsværdige kulturskatte.

- At have et slutdepot for atomaffald som nærmeste nabo vil være en gevaldig sten i skoen for vores ambitioner om museumsudvidelser og for satsningen på at blive en værdig kandidat til UNESCOs verdensarvsliste. Vi håber derfor, at også hensynet til en umistelig national og international kulturarv vil veje tungt i den videre proces, siger Mette Ladegaard Thøgersen.

Oversigt

    Oversigt