Skarp kritik af OUH

Sundhedsstyrelsen rejser skarp kritik af OUH og to andre sygehuse for overmedicinering af kræftpatienter.

Kritikken rejses i en redegørelse fra Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen til Sundhedsministeriet, skriver Berlingske.

- Sygehusapotekerne kan ikke løbe fra deres ansvar. Sundhedsstyrelsen slår fast, at de ikke har fulgt anvisningerne fra lægemiddelproducenten, og derfor er patienterne blevet fejlmedicinerede. Det er selvfølgelig helt uacceptabelt. Sygehusene skal have fuldstændig styr på det her, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

Sygehusene i Odense, Vejle og Aarhus oplyste i januar, at de ved en fejl havde overmedicineret ialt 107 kræftpatienter med den stærke kemomedicin, cabazitaxel.

Danske Regioner og sygehusene har tidligere forklaret det med, at brugsanvisningen fra producenten af medicinen, Sanofi Aventis, var mangelfuld.

Men det afviser Sundhedsstyrelsen:

- Hvis sygehusapotekerne havde fulgt produktresumeet og indlægssedlen, så var den konkrete overdosering ikke forekommet, skriver Sundhedsstyrelsens juridiske chefkonsulent Frank Bøgh Wendelbo-Madsen i rapporten.

Han kritiserer ifølge Berlingske videre sygehusene for at bruge en anden metode til at dosere medicinen, end den medicinfirmaet har angivet.

Den fremgangsmåde betegner Sundhedsstyrelsen som fagligt betænkelig.

Strammer op

Administrerende direktør på OUH, Jane Kraglund tager rapporten til efterretning:

- Når Sundhedsstyrelsen skriver sådan, vil jeg da vende det med det relevante personale. Vi tager den her sag meget alvorligt og har allerede ændret på procedurerne, siger hun til Berlingske.

Danske Regioner har givet sygehusene besked på at stramme op, så lignende fejl kan undgås, og sundhedsminister Nick Hækkerup, Soc.dem., har givet Sundhedsstyrelsen flere ressourcer til kontrol med sygehusapotekerne.

Han vil desuden tage sagen op på EU-plan, da der har været lignende sager i andre landet, og meget tyder på at fælles regler kan sikre patienterne bedre, hvis medicinalindustrien informerer mere om medicin, der skal færdigblandes lokalt.

Oversigt

    Oversigt