Kystlivreddere har haft en rolig fynsk sommer

Det gode vejr har givet kystlivredderne en usædvanlig travl sæson. Bare ikke på Fyn.

De foreløbige tal for 2014 viser, at livredderne på landsplan gennemførte i alt 57.130 indsatser, hvoraf de 25 betegnes som aktioner, hvor 38 personer har været i livsfare. Så mange indsatser har der aldrig tidligere været.

- Livredderne skal være der, når der uundgåeligt opstår livstruende situationer. Men en lige så stor og vigtig opgave for livredderne er at forhindre, at badegæsterne kommer helt derud, hvor det bliver livsfarligt, siger René Højer, ansvarlig for bade- og vandsikkerhed i Trygfonden.

På Fyn har livredderne dog ikke haft nær så travlt, som fx på Vestkysten. Livredderne gennemførte ingen livreddende aktioner, 76 førstehjælpsaktioner, 30 forebyggende aktioner og i alt var der 2.160 oplysende indsatser ved de to rød-hvide tårne i Nyborg og Kerteminde.

Sammenlignet med badesæsonen 2013 har livredderne på landsplan i år gennemført omkring 7500 flere indsatser end sidste år, mens antallet af livreddende aktioner ligger på samme niveau.

Stigningen ligger hovedsageligt i de forebyggende og oplysende indsatser som eksempelvis at få folk til at svømme tættere på land, advare om badedyr i fralandsvind eller oplyse om risiko for revlehuller.

Et tilbageblik på sæsonen 2014 viser også, at det især er den jyske vestkyst, der har vist tænder.

16 af de 25 alvorlige redningsaktioner foregik langs den jyske vestkyst.

- Først var det fralandsvinden, der overraskede og fik flere børn og voksne til at drive til havs. Senere blev den afløst af pålandsvinden, som var skyld i, at rigtig mange blev fanget i revlehuller ved Vesterhavet, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Specielt på Henne Strand var der en helt ekstrem situation, hvor livredderne hentede 12 mennesker i land på få timer.

- Fralandsvind og revlehuller er klassisk farlige situationer, som for os vidner om, at vi fortsat har et vigtigt arbejde med at forebygge og oplyse om badesikkerhed, siger han.

Livredderne har været en fast bestanddel af de danske kyster siden 2000, og også næste år vil de sidde i deres rød-hvide tårne og holde udkik.

Oversigt

    Oversigt