For få sprøjter til narkomaner

De fynske kommuner deler ikke nok sterile sprøjter ud til narkomaner, og det betyder øget risiko for smitte og skader blandt øens narkomaner.

Deling og genbrug af sprøjter er den væsentligste årsag til smitte og kvæstende skader hos narkomaner. På Fyn er det kun Odense, Svendborg og Faaborg-Midtfyn Kommune der udlevere sterilt injektionsudstyr, og ingen af kommunerne udlevere i det omfang, der er brug for. Det viser en kortlægning udgivet af retshjælpsorganisationen Gadejuristen.

- Det er katastrofalt, at så mange kommuner slet ikke udleverer gratis værktøj til stofbrugerne, når vi ved med sikkerhed at det nedbringer smitte, sår og skader, siger Nanna W. Gotfredsen, leder af Gadejuristen.

Uden adgang til rent injektionsudstyr ender mange stofbrugere med at dele eller genbruge deres sprøjter, og det betyder, at op imod 90 procent er smittet med hepatitis C, mens HIV forekommer op til 50 gange oftere blandt narkomaner, end blandt alle danskere.

- Det her er mennesker der lider. Og samtidig koster det samfundet rigtig mange penge. Tolv ugers behandling for hepatitis C koster over en halv million kroner, og hiv-behandling koster 10.000 kroner pr. måned resten af den smittedes levetid. Dertil kommer anden behandling, indlæggelser og operationer. Så det er bare med at komme i gang, siger Nanna W. Gotfredsen.

Der er omkring 13.000 stofmisbrugere, der bruger sprøjter i Danmark. Et optimalt udleveringssæt bør indeholde sprøjte, kanyle, spritservietter, vat, kogekar, filter, sterilt vand og ascorbinsyre.

Oversigt

    Oversigt