Tvangsfjernet: Statsforvaltning kræver redegørelse

Odense Byråd kræver nu, at Børn- og Ungeudvalget inden for de næste 24 timer afleverer en skriftlig redegørelse for forløbet i en tvangsfjernelsessag om et søskendepar fra Odense.

Det bekræfter rådmand Susanne Crawley Larsen (R) søndag i en mail til TV2/Fyn.

- Jeg kan oplyse at, Byrådet har bedt om en redegørelse af sagen, og at redegørelsen er klar inden for de næste 24 timer.

Sagen handler om de to søskende Lars og Laura på 11 og 13 år, der begge har boet hos en plejefamilie siden fødslen.

I november besluttede Odense Kommunes Børn- og Ungeudvalg at tvangsfjerne børnene og anbringe dem på to forskellige opholdssteder. En beslutning som den biologiske far anker.

Gennem de seneste måneder har Ankestyrelsen gentagne gange kritiseret kommunen for ikke at have behandlet sagen grundigt, og den 20. august ophæver Ankestyrelsen afgørelsen om tvangsfjernelse.

Odense Kommune bliver pålagt at sende børnene tilbage til deres plejefamilie så hurtigt som muligt, men det har de hidtil nægtet at gøre.

Ifølge KL er det første gang, de erindrer, at en kommune har valgt at ikke følge et påbud fra Ankestyrelsen.

- Kommunerne skal følge afgørelser fra Ankestyrelsen. Andet er ulovligt. Vi kender ikke til andre eksempler end Odense Kommune (som ikke har gjort det, red.) skriver pressekonsulent Line Oxholm i en sms til TV2/Fyn.

Byrådsmedlem Pernille Bendixen (DF) mener, at kommunens ageren i denne og mange andre anbringelsessager giver et dybt problematisk indtryk:

- Overordnet set er det da virkelig et skidt signal at sende til omverdenen, at vi faktisk bryder loven som kommune. Det synes jeg ikke vi kan, uanset hvad argumentet må være.

Hun har derfor bedt byrådet tage stilling til, om Børn- og Ungeforvaltningen skal tvinges til at få hjælp fra en Task Force til at gennemgå og håndtere anbringelsesområdet - noget de indtil videre selv har afvist at tage imod.

Odense Kommune forklarer, at den mener, der efter Ankestyrelsens afgørelse er kommet nye oplysninger i sagen. Blandt andet en ny psykiatrisk udredning af begge børn, der kommer med nogle faglige anbefalinger som kommunen følger.

Den afventer nu at Ankestyrelsen skal tage stilling til de nye dokumenter og komme med en ny afgørelse i sagen.

Susanne Crawley Larsen afviser at udtale sig mere om sagen, før forvaltningens redegørelse er landet på hendes skrivebord men siger at hun:

- ?har fuld tillid til, at sagen er blevet kompetent behandlet i kommunens Paragraf 18 udvalg, som består af en dommer, to børnesagkyndige udpeget af Statsforvaltningen samt to repræsentanter for byrådet, Mark Grossmann fra Venstre og Olav Rabølle Nielsen fra Socialdemokratiet.

Oversigt

    Oversigt