Indsatte lærer boldspil af SDU

En forsker og et hold studerende fra SDU har med idræt gjort de indsatte mindre asociale i Ringe Statsfængsel.

Normalt er styrketræning og håndvægte blandt de indsattes foretrukne metoder til at holde kroppen i form. Men i år har en gruppe indsatte i Ringe spillet volleyball, lavet dans og dyrket kropstræning uden vægte.

- Det har været et meget positivt forløb, som vi gerne vil bygge videre på. Også fordi, det ikke kun handler om at give de

indsatte motion. Derimod bliver de bedre til at løse konflikter, og de opnår større selvværd, fortæller fængselsinspektør Bodil Philip til bladet Ny Viden.

Hovedformålet med projektet har fra starten været at få fangerne til at løse konflikter på nye måder.

- Vi var meget bevidste om, at det overordnede mål var at løfte de indsattes sociale kompetencer. Det kan du gøre igennem idræt, hvor din personlighed skinner igennem. Det viste sig da også hurtigt, at

mange indsatte mistede selvkontrollen og blev aggressive. Og det er her, at vi har mulighed for at lære dem om empati og spilleregler, siger lektor Jan Toftegaard Støckel fra Syddansk Universitet til bladet.

For deltagerne i projektet var det en udfordring at gå ind i holdsport i stedet for at fokusere på sig selv og håndvægte.

- De første gange deltog jeg ikke rigtigt. Men så tænkte jeg, at jeg også ville være en del af gruppen og bidrage med mit. Og under spillet gav det mig styrke til at sige "Ved I hvad - vi snakker jo slet ikke sammen om, hvem der tager bolden". Så det gjorde, at jeg blev bedre til at komme med min mening og acceptere andres

mening, siger Oskar, der er indsat i Ringe Statsfængsel.

Projektet har været et pilotprojekt og sammen er Statsfængslet og SDU i gang med at finde penge til et længerevarende projekt med idræt til indsatte.

Oversigt

    Oversigt