Anker: Kom op af stolen, Skanderborg!

Odenses borgmester, Anker Boye, kalder kritikken fra Skanderborgs borgmester "langt ude".

Kritikken af Odense Kommunes støtte på 23 millioner kroner til Tinderbox Festivallen har været massiv de seneste dage. Og også blandt festivalarrangører på Fyn er der forundring over, at Odense Kommune støtter en privat festival.

- For mig er det et gigantisk beløb, og for mig lyder det ikke helt gangbart at støtte med så mange penge, siger Allan K. Pedersen, der ejer og driver Langelandsfestivalen.

Forrest i kritikken har Skanderborgs borgmester stået. Han mener, at Odense er med til at true Smukfest i Skanderborg.

- Vores borgere betaler rigtig meget i skat, og mange af pengene ryger ud af kommunen på grund af udligning. Pengene går blandt andet til Odense, og det er det samme som at sige, at vores skattekroner bliver brugt til at konkurrere mod vores festival her i Skanderborg, siger Jørgen Gaarde(S), borgmester i Skanderborg.

Men i Odense afviser borgmesteren, at Tinderbox er en trussel mod andre festivaller i landet.

- Vi vil gøre opmærksom på, at Odense er en by i forandring. Vi vil skabe vækst, job og en attraktiv by. Tinderbox er til et voksent og modent publikum i hele Europa og truer ikke landets andre festivaller. Jeg synes, at det er lidt langt ude at inddrage udligningsreformer i vores kulturpolitik. Kom op af stolen, Skanderborg, lyder opfordringen fra Anker Boye.

Borgmesteren understreger, at kommunens jurister har undersøgt lovligheden af støtten grundigt, og alt foregår efter reglerne.

Men en ekspert i kommunal økonomi er mindre skråsikker.

- Det er i hvert fald en gråzone, hvor Odense bevæger sig ud et sted, hvor andre kommuner ikke har været før. Om det lovligt eller ulovligt, kan jeg ikke vurdere. Men det er i en skala som vi ikke har set før, og det påvirker de andre festivalers økonomi, siger Kurt Houlberg, kommunalforsker, KORA

I følge loven må kommuner ikke støtte private virksomheder, men netop på kulturområdet er der lidt større frihedsgrader for kommunerne.

- Jeg kan garantere, at Odense Kommune ikke bryder loven på det her område. Hver eneste dag støtter kommuner ironmans, golfturneringer og andet. Odense & Co, hvor jeg kommer fra, adskiller sig ikke væsentligt fra Wonderful Copenhagen. Den eneste forskel er, at vi overholder budgetterne, lyder det fra eventchef hos Odense & Co, Ronnie Hansen.

Det får dog ikke Skanderborgs borgmester til at dæmpe kritikken.

- Vi bliver nødt til at have en vis beherskelse i kommunerne, før vi begynder at spekulere med kommunekassen i baggrunden, siger Jørgen Gaarde.

Oversigt

    Oversigt