Rum-entusiaster tester faldskærm på Fyn

Om få år vil foreningen Copenhagen Suborbitals sende en mand i rummet. Søndag tester amatørerne en hjemmebygget faldskærm til brug i atmosfæren ved lufthavnen i Odense.

Bemandede ekspeditioner i rummet er ikke kun forbeholdt verdens supermagter. Det mener foreningen Copenhagen Suborbitals, der målrettet arbejder mod at sende et mennesker ud i rummet om få år.

- Vi gør det fordi vi kan. Det er sjov og ballade, og vi vil gerne bevise, at amatører også kan sende mennesker i rummet, siger Mads Stenfatt fra Copenhagen Suborbitals.

Foreningen, der bliver støttet af mennesker i hele verden, har foreløbig gennemført flere raketforsøg og bygget deres egen rumdragt.

Søndag gennemfører raketgruppen et afgørende forsøg med en bemandet og hjemmebygget faldskærm, der skal kunne bringe deres mand i rummet tilbage til jorden i live.

- Når man springer i faldskærm gennem atmosfæren må den ikke åbne sig for hurtigt. Vi skal kunne kontrollere, hvor hurtigt faldskærmen åbner, for ellers dør udspringeren, fortæller Mads Stenfatt.

Den slags faldskærme findes naturligvis allerede i dag, og bliver brugt af rumfartsnationer som fx Rusland, Kina og USA. Men for Copenhagen Suborbitals er det vigtigt, at foreningen bygger alt selv.

- Vi har selv tegnet faldskærmen og siddet med sytråd og fået den til at fungere, siger Mads Stenfatt.

Forsøget bliver gennemført over to omgange fra lufthavnen ved Odense, og raketgruppen har fået hjælp af den fynske faldskærmsklub Center Jump til at gennemføre testen.

Den bemandede faldskærm bliver kastet ud fra to en halv kilometers højde og vil blive fulgt af to ledsagende udspringere, der skal dokumentere og videofilme eksperimentet.

Se video med raketaffyringen i juni 2013

 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

    Oversigt