Ny bog skaber ballade i Folkekirken

En ny bog om migrantpræsten Massoud Fouroozandeh retter en skarp kritik mod Fyns biskop Tine Lindhardt og dele af Folkekirken på Fyn.

Bogen hedder "DEN FORBUDTE DÅB - Sandheden om Massoud-sagen", og er skrevet af sognepræst Torben Bramming. Han har de seneste tre år fulgt den iranskfødte præst Massoud Fouroozandehs samarbejde med Folkekirken.

I bogen bliver Folkekirken beskyldt for at være gammeldags og fundamentalistisk, og bruge penge på en spindoktor frem for en sognepræst. Samtidig hævder bogen, at Massoud Fouroozandeh er blevet udsat for både mobning og racistiske og verbale overfald.

- Vi vil ud med sandheden. Bogen er en faktuel beskrivelse af, hvad der er sket, siger Massoud Fouroozandeh.

Massoud Fouroozandeh flygtede fra Iran i 1985. Han kom til Danmark og konverterede fra islam til kristendommen. De seneste tre år han været deltidsansat i migrantprojektet "Church of Love" under Sct. Hans Sogn, hvor han har praktiseret med sin egen meninghed - overvejende bestående af nydanskere, der har konverteret til kristendommen.

Men i december sidste år begyndte stridighederne. Massoud Fouroozandeh fik forbud mod at døbe, hvis ikke de døbte samtidig blev medlem af Folkekirken. Og i august i år fik Massoud Fouroozandeh at vide, athans deltidstilling som præst ikke kunne opretholdes.

- Det var et moralsk løftebrud, at jeg fik frataget min stilling, og samtidig mener jeg, at Folkekirken går i meget små sko, når man ikke må døbe kristne i faderens, sønnens og helligåndens navn med mindre de bliver medlem af Folkekirken, lyder det fra Massoud Fouroozandeh.

Fyens Stifts biskop har dog en anden udlægning af sagen.

- Vi har et dåbsritual i Folkekirken og nogle regler vi skal følge. Jeg har ikke lavet reglerne, men alle skal naturligvis følge reglerne om, at man bliver medlem af Folkekirken når man er døbt af en præst i folkekirken, siger Tine Lindhardt.

Hun kan heller ikke forstå, at Massoud Fouroozandeh ikke søgte stillingen som migrantpræst.

- Der var ikke grundlag for en stilling som sognepræst, og jeg tilbød ham derfor en stilling som migrantpræst, men han søgte ikke, siger biskoppen.

Men Massoud Fouroozandeh opfattede ikke tilbudet fra sognepræsten som reelt.

- Som migrantpræst skulle jeg samarbejde med Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde, og vi har to forskellige opfattelser af det religiøse arbejde. Så det var umuligt, siger lederen af "Church of Love".

I bogen bliver det hævdet at en kollega har kaldt Massoud Fouroozandeh for "perker" og at han er blevet mobbet og bagtalt af både integrationskonsulenter og domprovster.

- Det er meget alvorlige anklager, og jeg har opfordret Massoud Fouroozandeh til at klage. Det har han dog ikke gjort, og før kan jeg ikke undersøge og behandle beskyldningerne, siger Tine Lindhardt.

Bogen udkommer på mandag, men selvom den lægger op til strid mellem parterne, så er parterne dog formelt forsonet, da "Church of Love" fornylig blev godkendt som landets første migrant valgmenighed.

Oversigt

    Oversigt