Kommuner om nye asyltal: Vi har svært ved at følge med

Både i Frederikshavn, Svendborg og Roskilde mærker man presset for boliger til et stigende antal asylansøgere.

Onsdag har justitsminister Mette Frederiksen (S) offentliggjort de seneste tal for, hvor mange mennesker der kommer til Danmark for at søge ly for konflikter og krig.

Både antallet af asylansøgere og antallet af personer, der får familiesammenføringer, steg i september, og det kan man mærke i landets kommuner.

I Roskilde Kommune vedtog politikerne onsdag at oprette flere pladser til asylansøgere og flygtninge, der har fået opholdstilladelse her til lands, siger borgmester Joy Mogensen (S).

- Udlændingemyndighederne bad om, at vi oprettede et asylcenter med plads til 600 personer. Det har vi som planmyndighed sagt, at vi ikke har plads til.

- Men vi har her til morgen godkendt, at der kommer et asylcenter med 350 pladser, og derudover har vi købt og lejet os ind, så vi har nogle midlertidige boliger til de flygtninge, vi som kommune har ansvaret for, siger Joy Mogensen.

Spørgsmål: Med de pladser, I opretter nu, har I så nået grænsen for, hvor mange I kan tage imod i Roskilde?

- Med den plan vi har lagt nu, så vil jeg sige, at vi er nået godt der op ad. Men vi har også planlagt flere pladser, end vi har brug for lige nu. Det gør vi netop, fordi vi forventer, at antallet af asylansøgere vil stige det kommende stykke tid, siger Joy Mogensen.

Også i Svendborg er behovet for boliger til flygtninge kravlet højere op på dagsordenen i takt med, at antallet af flygtninge er steget:

- Det er en udfordring at finde boliger, der passer til den ydelse, som flygtningene får. Det er et problem, vi kæmper meget med, siger Svendborgs borgmester Lars Erik Hornemann (V).

Han peger på, at en flygtningefamilie ikke altid har råd til at betale selv en lav husleje i Danmark.

- Det er noget, vi bruger mange ressourcer på. Vi kan mærke, at presset bliver større og større. År efter år får vi flere flygtninge til kommunen, siger Lars Erik Hornemann, der oplyser, at Svendborg i år indtil videre har modtaget omkring 60 kvoteflygtninge.

I Frederikshavn Kommune har man indtil nu fundet boliger til omkring 100 flygtninge i år, vurderer Flemming Søborg, der er arbejdsmarkedschef i den nordjyske kommune.

- Blandt andet har vi stået med en flygtningefamilie fra Syrien med mange børn, som vi havde svært ved at finde en bolig til. Det er klart, at når kvoterne for flygtningene stiger, så stiger presset også, men indtil videre er det lykkedes os at finde boliger til alle, siger Flemming Søborg.

Han forventer, at Frederikshavn Kommune vil skulle modtage endnu flere flygtninge i løbet af i år.

Oversigt

    Oversigt