Fyringer i Faaborg trods statsstøtte

Slagterigiganten Danish Crown fastholder fyringer i Faaborg, selvom staten har givet afgiftslettelser med det modsatte formål.

Et pænt tocifret millionbeløb om året. Så meget regner Danish Crown med at spare på den afgiftslettelse, de fik i forbindelse Vækstplan DK. Det skriver Avisen.dk.

Formålet med at lette afgiften på spildevand var at fastholde arbejdspladser i Danmark, blandt andet på slagterierne.

Det er dog ikke tilfældet på slagterigiganten Danish Crown, som fortsætter med at fyre medarbejdere.

Det vækker stor frustration hos slagteriarbejdernes fagforbund, NNF.

- De siger bare 'tak for det' og vælger så alligevel at flytte produktionen til udlandet. Men der er jo ikke noget formål med at forbedre deres rammevilkår, hvis det ikke fastholder arbejdspladser i Danmark, siger forbundssekretær Jim Jensen til Avisen.dk.

Afgiftslettelse ikke nok til at redde job

Siden afgiftslettelsen trådte i kraft 1. januar 2014, har Danish Crown fyret omkring 200 ansatte.

Dertil kommer, at de har varslet over 400 fyringer i forbindelse med lukning af to fabrikker i Faaborg, fordi produktionen flytter til England.

Danish Crown kalder lettelsen af spildevandsafgiften for et skridt i den rigtige retning i forhold til at forbedre konkurrenceevnen.

Afgiftslettelsen er først fuldt indfaset i 2018, og det er endnu ikke afgjort, om Danish Crown kommer til at betale et særbidrag for særligt forurenende virksomheder. Så det er for tidligt at sige, hvad det kommer til at betyde for bundlinjen.

- Men vi har en klar forventning om, at det vil bidrage positivt til Danish Crowns økonomi. Det kan virke som en dråbe i havet, men det er afgjort noget, der har betydning for os," siger pressechef Jens Hansen til Avisen.dk.

Udsigten til afgiftslettelser har dog ikke kunnet forhindre udflytningen af arbejdspladser til England.

- Det, vi sparer på spildevandsafgiften, er desværre ikke nok til at redde arbejdspladserne i Faaborg, siger Jens Hansen.

Hvis lukningen af slagteriarbejdspladser skal stoppe, kræver det ifølge Danish Crown flere forbedringer af rammevilkår for svineproducenterne og slagterierne, så de ikke kommer endnu længere bagud i forhold til konkurrenterne.

Danish Crown har haft et overskud på mellem 1,1 og 1,7 milliarder kroner i de seneste fem år skriver Avisen.dk.

Oversigt

    Oversigt