Hvem gider bo i Svendborg?

På 25 år er der kommet 600 nye indbyggere til Svendborg. Og det er langt fra imponerende, lyder det fra en fremtidsforsker. Til sammenligning er andre provinsbyers indbyggertal nærmest eksploderet.

En ny undersøgelse viser, at 14 ud af 15 provinsbyer i Danmark har fået flere indbyggere på 25 år. Men der er stor forskel på, hvor mange tilflyttere hver enkelte provinsby har kunnet lokke til.

Herning, Fredericia, Kolding og Roskilde har været rigtig gode. Herning er gået fra at have 28.341 indbyggere i 1989 til i dag at have 47.765. Svendborg havde i 1989 26.072 indbyggere - og i 2014 var tallet vokset til 26.672.

- Det er bestemt ikke imponerende. Og det ligger jo langt under befolkningstilvæksten, så man har relativt tabt indbyggertal i forhold til den generelle vækst i Danmark, fortæller fremtidsforsker Jesper Bo Jensen til TV 2/Fyn.

Jesper Bo Jensen mener, at der er to forhold, der gør, at Svendborg ikke er særligt attraktivt for tilflyttere.

- Svendborg ligger ikke så godt placeret i landet. Man ligger som en mellemstor by på Fyn, hvor der generelt set i de sidste 25 år er sket for lidt.

Og så mener Jesper Bo Jensen, at Svendborg er udfordret af en lidt for effektiv infrastruktur med den forholdsvis nye motorvej.

- Det er nemt at komme til Svendborg, men det er også nemt at komme derfra. Man kan jo sagtens bosætte sig i en anden by og så arbejde i Svendborg. Når man forbinder noget mindre med noget stort, som Svendborg og Odense, så er det det mindre, der taber.

Jesper Bo Jensen mener, at Svendborg bør satse på at gøre det mere attraktivt i hverdagen, for at få flere tilflyttere til byen.

- Svendborg har gjort for lidt for at udvikle sit eget erhvervsliv og for at udvikle hverdagsting omkring bosætning. Det er daginstitutioner, skoler og indkøb som folk går efter - altså hverdagsting omkring familien, der betyder noget. Det er ikke branding, fyrtårne og store vartegn, siger Jesper Bo Jensen.

Svendborg bliver aldrig på størrelse med Odense, men man kan begynde et andet sted, lyder det fra fremtidsforskeren.

- Man kan jo begynde med at betragte sig selv som en forstad til Odense, så kan man da gynge lidt højere.

Se meget mere i vores udsendelse klokken 19.30, hvor vi tager en tur til Svendborg for at få reaktioner og bud på løsninger.

I 1989 tjekkede man indbyggertallet på de provinsbyer i Danmark, der havde mellem 20.000 og 45.000 indbyggere - og 25 år senere blev det tjekket igen. Kun Frederikshavn var gået tilbage - mens Svendborg er den by, der er gået mindst frem i indbyggertallet.

Kilde: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter

Oversigt

    Oversigt