Fødevare-forskning flytter fra Fyn

Fødevareforskningen i Årslev flytter til Aarhus. Der har ledelsen på Aarhus Universitets besluttet. Fynske frugtavlere er kede af beslutningen.

Flytningen fra Aarslev til Agro Food Park i Skejby sker primært for at øge mulighederne for et tæt samarbejde mellem forskning og erhvervslivet, lyder det fra Aarhus Universitet.

Fraflytningen af det 16.500 kvadratmeter store bygningsareal ventes at blive omkring 2018.

Hvad der skal ske med de 90 ansatte vides ikke endnu, men universitetet fortæller at der ikke er tale om en nedskæring med en omstrukturering.

Fynske frugtavlere er kede af lukningen

En stor del af de danske frugtavlere holder til på Fyn og her frygter formanden for Frugtavlerne, Jan Jager, at det vil ramme dem, at forskningen forsvinder fra baghaven.

- Det er ikke for at tilgodese primærproduktionen,at de lukker i Årslev, siger formand Jan Jager fra Æble/Pære klubben.

- Det er klart at aktiviteterne på Fyn vil forsvinde, og det er klar for lokalmiljøet, der har vi da forståelse for, at de føler at det forsvinder. Men det er ikke et udtryk for at vi stopper vores forskning inden for området, siger Niels Chr. Nielsen, Dekan for Science and Technology ved Aarhus Universitet.

Modstand fra fynsk MFer

Da planerne om af lukke og flytte fødevarforskningen fra Fyn kom frem i oktober 2010 fik det skarpe reaktioner med på vejen fra fynske Folketingsmedlemmer.

Universiteternes udstrakte selvstyre gør, at de ikke behøver spørge nogen om lov til en sådan flytning. Men det ville det fynske folketingsmedlem Erling Bonnesen dengang have lavet om.

- Løber er kørt, når det gælder Årslev Men nu vil jeg tage det op i Folketinget, så det fremover bliver os politikere, der har der afgørende ord, når der skal placeres og flyttes institutioner, siger Erling Bonnesen fra Venstre.

FAKTA:

Forskning og undervisning ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet omfatter hele kæden fra jord til bord, samt de sundhedsgavnlige egenskaber af fødevarer og fødevarekomponenter.

Institut for Fødevarer har førende kompetencer og ressourcer samt aktive nationale og internationale netværk. Derfor er instituttet i stand til at yde væsentlige bidrag til de globale udfordringer relateret til fødevarer; fødevareforsyning, fødevarespild, bæredygtig fødevareproduktion under forandrede klimaforhold og øget forekomst af livsstilssygdomme.

Yderligere fokusområder er fødevarekvalitet, differentiering af fødevarer og nye, lettilgængelige og sunde fødevarer.

De fleste forskningsaktiviteter udføres i samarbejde med industri- eller forskningspartnere, og der er stor fokus på formidling, udvikling, demonstration og implementering af forskningsresultater til fordel for industri og samfund.

Fødevare-forskningen i Årslev flytter til Aarhus

Oversigt

    Oversigt