Politiet kiggede for lokalt i jagten på fynsk krænker

Politiet ville ad omveje være nået frem til manden i den røde bil på et tidspunkt, mener chefefterforskeren.

I jagten på manden i den røde bil - som i otte måneder var efterlyst for at havde krænket to skolepiger i efteråret 2012 - gik politiet efter en mand, som, det formodede, havde en tilknytning til de områder på Fyn, hvor de seksuelle overgreb have fundet sted.

Men chefefterforsker i sagen Henrik Justesen siger nu, at det ikke nødvendigvis var måden at gribe det an på.

Justesen er leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet ved Fyns Politi.

- Man sætter en masse ben ud i den sammenhæng, for hvorfor lige de to piger og de to steder, som egentlig ligger rimelig øde. Det var noget, der fik os til at sige, at så må man have en form for lokalkendskab. Men det har vi lært efterfølgende, at det behøver man ikke at have, siger Justesen.

- Man kan i dag ved hjælp af google og alt muligt andet faktisk rekognoscere et område, siger han.

De to piger blev samlet op i henholdsvis Øster Skerninge og Refsvindinge på Fyn.

Den tiltalte i sagen, 41-årige CJ, boede på Skippervænget 10 lidt uden for Odense.

Justesen forklarer, at den forkerte formodning om et lokalkendskab var med til at lægge politiets strategi for, hvordan det skulle sortere de mange henvendelser om mænd i røde biler, som kom fra borgerne.

- Vores tanker var hele tiden først at gøre Syd- og Østfyn færdig. Alle de henvendelser, der gik på personer i det område, var vi ude at tage dna-prøver af.

- Så ville vi have trukket nettet hen over Fyn, efterhånden som vi blev færdige med områderne, og vi ville have nået til Odense på et tidspunkt, siger Justesen, inden der falder dom i sagen onsdag eftermiddag.

Der blev taget dna-prøver af i alt 400 mænd, som havde eller havde haft en rød bil, eller som virkede mistænkelige på anden vis.

CJ blev fanget ved et rent tilfælde, da der gik ild i hans lejlighed. I den forbindelse fandt politiet en rygsæk med sexlegetøj, og en dna-prøve matchede det, som var blevet fundet på skolepigerne.

- Vi havde en oplysning om, at han havde en rød bil. Men med den prioritering, vi havde lagt for hånden her, havde vi ikke oplysninger, som gjorde, at vi i den tidligere efterforskning havde kørt derud.

- Men der er ingen tvivl om, at vi var nået til ham på et tidspunkt, siger han.

Onsdag idømmes CJ sin straf, men dommen vil Justesen ikke kommentere. Det vil han lade anklageren om.

Justesen er blot glad for, at sagen endelig er opklaret.

Oversigt

    Oversigt