Tidligere FBI-agent: Sexkrænkere bliver aldrig helbredt

Navnet er James R. Fitzgerald, og han er førende såkaldt profiler, en der udarbejder en profil af serieforbrydere. Fredag holder han foredrag på SDU.

En af James R Fitzgeralds pointer er, at folk som for eksempel sexkrænkeren kan opdages, hvis man ved hvilke ting, man skal lede efter:

- Der er ikke nogen, der bliver seriemorder eller voldtægtsforbryder med det samme. Det begynder med mindre forbrydelser. Og den den research, jeg var en del af i 90'erne og 00'erne, da jeg stadig var en del af FBI, bygger på den kriminelle triade, altså tre faktorer som de fleste voldelige serieforbrydere har. Det er dyremishandling, mens de er unge, ildspåsættelse og - tro det eller ej - sengevædning. Det er de tre karakteristika, voldelige serieforbrydere besidder, siger James R Fitzgerald.

Samtidig er sociale faktorer som misbrug og forsømmelse i barndommen også væsentlige faktorer.

Sexkrænkeren bør overvåges altid

manden i den røde bil eller sexkrænkeren er netop dømt forvaring, men hvis han bliver løsladt igen, bør han konstant overvåges, mener James R Fitzgerald.

- Han burde have fodlænke på og så skal han overvåges konstant, fordi den slags mennesker bliver aldrig helbredt. De kan kontrolleres sommetider gennem medicin og supervision, men det svarer lidt til at sige til et voksent menneske med almindelige seksuelle præferencer, at han eller hun ikke må tilfredsstille sig selv, fordi de tænker anderledes end du og jeg. Hvis det er en pædofil, går det aldrig over. Det ligger dybt i deres tankemønster. Jeg har interviewet disse mennesker i fængsel, og hver eneste dag i fængselscellen, er det det eneste, de tænker på. Og de indrømmer det. Og når de kommer ud, sker det sommetider, at de forgriber sig på børn inden for en uge. Så hvis sexkrænkeren kommer ud om 16 år, håber jeg bestemt, at han bliver overvåget meget tæt, siger James R. Fitzgerald.

Du kan se et indslag om profileren på TV 2/Fyn klokken 19.30

Oversigt

    Oversigt