Fynsk overlæge: Resistens er alles ansvar

Overlæge på OUH, Hans Jørn Kolmos, opfordrer alle til at bidrage til at mindske brugen af antibiotika for at undgå resistente bakterier.

Det er et helt realistisk fremtidsscenarium, at antibiotika holder op med at virke på grund af resistens, skriver overlæge og professor på Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos i en kronik i Søndagsavisen.

Vi risikerer derfor at dø af simple infektioner som blærebetændelse. Overlægen advarer i Søndagsavisen mod, at vi sætter hele behandlingen af infektioner over styr.

- Uden antibiotika vil selv banale infektioner som blærebetændelse og halsbetændelse blive et problem, og avanceret kirurgi og kræftbehandling vil ikke kunne gennemføres, skriver han i avisen.

Hans Jørn Kolmos afliver myten om, at Danmark er et land med et lavt forbrug af antibiotika.

- Nej, for forbruget i Danmark er allerede rigeligt stort til at lave resistente bakterier - og det er stigende, skriver han.

Han opfordrer derfor ikke kun landbruget til at sætte forbruget ned i svinestaldende, men også den enkelte forbruger og patient til at være med til at modvirke den tiltagende resistens, der allerede har kostet dødsfald.

- Der er to situationer eller roller, hvor du kan være med til at påvirke antibiotikaforbruget: Når du som patient går til læge med et infektionsproblem, og når du som forbruger står ved køledisken og skal købe ind til middagen.

For eksempel kan mange typer luftvejsinfektioner gå over af sig selv eller behandles med andre midler, og behandling af bumser behøver ikke ske med antibiotika, så lad være med at bede lægen om det, lyder opfordringen.

Du kan også vælge kød med antibiotika fra ved eksempelvis at vælge kyllingekød frem for svinekød eller økologisk kød, hvor der slet ikke er brugt antibiotika.

Derfor lyder opsangen til forbrugere, patienter og industri.

- Hvad enten du er patient eller forbruger - enhver reduktion i antibiotikaforbruget tæller i det store regnskab. Træd i karakter, og gør din indflydelse gældende. Valget er dit.

Oversigt

    Oversigt