Svendborg slår til mod social dumping

Firmaer, der arbejder for Svendborg Kommune, risikerer fremover at blive udelukket fra at få opgaver, hvis de gør sig skyldige i social dumping.

Økonomiudvalget i Svendborg besluttede tirsdag at tilslutte sig Odense Kommunes kontrolenhed og at stramme kontrollen og sanktioner overfor virksomheder, der arbejder for kommunen.

Det sker efter to sager, hvor entreprenører angiveligt har haft underleverandører med underbetalte udenlandske medarbejdere.

De to firmaer er nu udelukket fra at byde ind på opgaver for Svendborg Kommune i et år.

Og det vil fremover blive konsekvensen, hvis firmaer og deres underleverandører ikke lever op til kommunens arbejdsklausuler om at sikre overenskomstmæssige forhold.

Svendborg er dermed den første kommune, der benytter sig af Odense Kommunes tilbud om at købe assistance fra Odense Kommunes kontrolenhed mod social dumping.

Kontrolenheden aflægger besøg hos virksomheder, der udfører kommunale opgaver - ikke mindst byggerier - og indhenter dokumentation for at virksomhederne overholder de overenskomstmæssige krav.

Det er dog Svendborg Kommune, der tager stilling til eventuelle sanktioner i form af bøder eller udelukkelse fra at byde ind på kommunale opgaver.

Enhedslisten glæder sig

Medlem af økonomiudvalget for Enhedslisten, Jesper Kiel, er glad for beslutningen:

- Fagbevægelsen har påvist, at man har haft underentreprenører med underbetalt arbejdskraft. De firmaer, som har fået opgaven er kontraktligt ansvarlige, men kan ikke dokumentere, at folkene på byggerierne har fået den løn, de skulle have, siger han og tilføjer:

- Nu udelukker vi dem i et år, eller indtil de dokumenterer at løn og arbejdsforhold var i orden. Det er et super vigtigt signal. Man skal ikke kunne tjene på social dumping, siger Jesper Kiel.

Oversigt

    Oversigt