Hundeejere pas på: Fauna åd hash

En hund fra Bøjden er indlagt på Glamsbjerg Dyrehospital efter indtag af stor mængde cannabis. Et stigende antal af hunde bliver syge af cannabis.

Picasa

Onsdag aften ringede Christin Jensen fra Faaborg til dyrlæge Mogens Brix fra DyrlægeRingen, der havde aftenvagten.

Hun fortalte, at hendes 10 måneder Gammel Dansk Hønsehund, Fauna, pludselig var begyndt at opføre sig mærkeligt efter, at de havde været ude at gå en tur.

Hunden lå og pustede efter vejret, og var slinger når den forsøgte at gå. De aftalte, at hun skulle bringe hunden til dyrehospitalet i Glamsbjerg til en nærmere undersøgelse.

- Fauna havde ukontrollerede bevægelser, da hun kom ind i klinikken. Hendes adfærd skiftede konstant. Det ene øjeblik var hun sløv, det andet øjeblik var hun hyper. Hendes pupiller var store og responderede ikke på lys. Og så var hun decideret angst og sensitiv over for lyde, forklarer Mogens Brix og fortsætter:

- I sådan en situation handler det om at få stabiliseret patienten så hurtigt som muligt. Jeg mistænkte, at hunden havde indtaget euforiserende stoffer, da det ikke var så lang tid siden, at jeg sidst havde en patient med identisk adfærd. Derfor gav jeg hende en indsprøjtning med et opkastmiddel, men der kom kun skum op. Derefter lagde jeg et drop på hende for at udfase effekten af et eventuelt euforiserende stof, så hun kunne få genoprettet sin væskebalance, forklarer Mogens Brix.

Torsdag tog dyrehospitalet forskellige prøver i deres laboratorium. Urinen viste spor af cannabis, men heldigvis viste blodprøverne ikke tegn på skade af organer.

- Fauna havde en voldsom reaktion på forgiftningen. Det tyder på, at hun har indtaget en stor dosis. Hun er stadig indlagt her torsdag aften til fortsat væskebehandling og observation. Men hvis alt fortsætter som det skal, forventer vi at udskrive hende fredag, fortæller Mogens Brix.

Ejer Christin Jensen er rystet over, at hendes hund kan blive forgiftet med cannabis på en gåtur ved vandet:

- Jeg har meldt det til politiet. De planlægger at gå en tur med deres hundepatrulje fredag, hvor de vil gå i vores spor, fortæller faaborgenseren.

Flere hunde bliver indlagt

Fredag morgen. Fauna er på benene igen - og bliver tjekket.
Fredag morgen. Fauna er på benene igen - og bliver tjekket.
0603faunahund

Hunde elsker den søde duft fra hash Det er som nævnt ikke første tilfælde på dyreklinikken på Fyn. Og i de større byer i Danmark oplever dyreklinikkerne et stigende antal af hunde, der har spist euforiserende stoffer.

På Universitetshospitalet for Familiedyr ved Københavns Universitet behandler man i dag cirka en forgiftet hund om måneden - for år tilbage behandlede hospitalet kun to hunde om året.

- Cannabis er en fælles betegnelse for marihuana og hash. Hash dufter sødt, som frister nysgerrige hundesnuder og hundemunde. Men det er vigtigt, at du som ejer ikke pludselig bliver angst over at gå en tur med din hund. Din hund skal have lov til at være hund og have lov til at snuse og bruge alle sanser. Men det er naturligvis afgørende, at du er på vagt over for symptomer. I Faunas tilfælde var der tale om indtag af en stor dosis baseret på hendes reaktioner. Hvis din hund pludselig får en abnorm adfærd, er det altid klogt at kontakte din dyrlæge. Et lille indtag af cannabis er ikke dødelig, men der skal ikke mere end 100 gram til at slå en hund på 30 kilo ihjel. Hunde kan få psykiske og fysiske men, hvis de ikke bliver behandlet i tide, råder dyrlægen.

Hvordan kan jeg se, at min hund er blevet forgiftet?

THC påvirker centralnervesystemet. I starten vil forgiftningen ses ved nedstemthed. Hunden vil få hallucinationer, og der vil være forstyrrelser i hundens sanser - den kan begynde at gå umotiveret, blive aggressiv eller have anden abnorm adfærd.

Senere kan den begynde at kaste op, få diarré, feber, begynde at savle eller blive ekstrem træt. Afhængig af mængden af giftindtag vil hunden i værste fald begynde at gå i krampe.

Hvad kan man gøre for at modvirke giften?

Der findes ikke nogen direkte modgift til THC. Dyrlægen kan derfor fjerne det fra maven via et opkastningsmiddel eller maveskylning.

Kilde: Netdyredoktor.dk

Oversigt

    Oversigt