S: Kriminalforsorgen har strammet op efter terrorangreb

Hvorfor ingen reagerede på fængselsbetjentes indberetninger om Omar El-Husseins radikalisering, står uklart.

0311 bramsen

Allerede umiddelbart efter terrorangrebet i København 14. - 15. februar blev indberetningsproceduren til PET fra Kriminalforsorgen ændret.

Det skete, efter justitsminister Mette Frederiksen (S) havde modtaget en redegørelse om Omar El-Hussein, der mistænkes for at stå bag de attentater, der kostede to mennesker livet.

Men forklaringen på, hvorfor ingen i Kriminalforsorgen reagerede på tre henvendelser om hans radikalisering, selv om den ene gik videre til PET, ønsker Kriminalforsorgen ikke at svare på. Det er TV2 og Jyllands-Posten, der har gravet oplysningerne frem.

- Så længe evalueringen af forløbet er i gang, har vi ingen kommentarer, lyder det fra Kriminalforsorgens presseafdeling.

Heller ikke Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, ønsker at forklare, hvad der er gået galt.

Hun henviser til, at redegørelsen er fortrolig, men hun forsikrer, at det ikke vil ske igen.

- Det er helt uacceptabelt, at oplysninger om en radikaliseret mand ikke går videre til PET. Der er for længst strammet op på den proces, så det ikke sker igen.

Spørgsmål: Hvordan kan Kriminalforsorgen sidde tre indberetninger overhørig?

- Det, som redegørelsen peger på, er steder, hvor man kunne have gjort tingene anderledes. Det er deciderede fejl på grund af processerne - ikke på grund af enkelte personer, siger Trine Bramsen.

- Det er det, jeg som politiker er interesseret i at rette op på for at sikre, at det ikke kan ske igen. Derfor er det afgørende, at vi har de rette redskaber og processer i vores kriminalforsorg.

Tirsdag kom det frem, at fængselsbetjente tre gange indberettede Omar El-Hussein til Kriminalforsorgen for radikal adfærd. En af henvendelserne gik videre til PET.

Trods det havde han efterfølgende såkaldt "cellefællesskab" med en 21-årig sympatisør med Islamisk Stat (IS).

Også den 21-årige havde fængselspersonalet angiveligt indberettet til PET for at sympatisere åbenlyst med Islamisk Stat.

Oversigt

    Oversigt