Sundhedsøkonom: Garanti kan skabe skævvridning

Indenfor psykiatrien kan en behandlingsgaranti skabe en skævvridning, lyder det fra en fynsk sundhedsøkonom.

De blå partilederes forslag om en kortere behandlings- og udredningsgaranti er en effektiv måde at forkorte ventetiden på, hvis der findes et privat behandlingstilbud til patienten. Ellers er det ikke meget værd, mener sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen.

- Meget erfaring viser, at hvis det ikke har en konsekvens, så bliver garantien ikke overholdt, siger han.

Erfaringen er, at det offentlige sygehusvæsen bliver meget mere effektivt, når det presses af, at patienter efter 30 dage kan vælge at blive behandlet i det private, forklarer Kjeld Møller Pedersen, der er sundhedsøkonom på Syddansk Universitet.

Men mekanismen bygger på den antagelse, at der findes et privat behandlingstilbud, der står på spring, hvis det offentlige ikke er hurtigt nok.

Det gør sig ikke gældende i store dele af psykiatrien, hvor partilederne også forslår, at udredningsgarantien skal være gældende.

- Det alternativ eksisterer ikke. Det gør det for nogle psykiske lidelser. Men ikke for eksempelvis skizofreni. For angst og depression er der et privat behandlingsalternativ, men det er der ikke for de rigtigt tunge lidelser, siger Kjeld Møller Pedersen.

- Garantien fører måske til en skævvridning mellem de forskellige diagnosegrupper indenfor psykiatrien.

Partilederne har fremsat forslaget i en kronik i Berlingske. I samme kronik gentager de enigheden om, at hvis blå blok vinder næste valg, vil behandlingsgarantien på 30 dage blive genindført.

- Det vil sætte sygehusene under pres. Det vil betyde, at brugen af private hospitaler vil gå op og dermed også belaste de offentlige budgetter, siger Kjeld Møller Pedersen.

- På den anden siden vil det sætte pres på for at opfylde 30-dages-garantien. Det har man kunnet før, så det er ikke helt pjat-umuligt.

Den gennemsnitlige ventetid på en operation er i dag 49 dage.

Oversigt

    Oversigt