Boligsalget går også fremad i landkommunerne

Det er ikke kun i de store byer, at opsvinget i boligsalget kan mærkes. Også udkantskommuner oplever fremgang.

Der er for alvor kommet gang i boligsalget i år, hvor antallet af handler i første kvartal lå 35 procent over niveauet i samme periode sidste år.

Som sædvanlig er det de store byer, der trækker læsset, men landkommunerne er faktisk også kommet rigtig godt med.

Det viser tal fra EDC, der har sammenlignet ændringerne i salget i tre forskellige områder: De fem største byer, de 20 næststørste byer og 16 landkommuner.

København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg oplevede tilsammen fremgang på 46 procent, mens de næststørste byer gik 42 procent frem.

I de 16 landkommuner, der ifølge Fødevareministeriet udgør Danmarks yderområder, er salget steget med 29 procent.

- Det har bredt været antagelsen, at det alene var de største byer, der kunne konstatere en bedring i salget.

- Tallene viser, at denne antagelse ikke er korrekt, for der er næsten lige så stor fremgang i de større provinsbyer og endda også en klar fremgang i de kommuner, som ellers har været præget af stagnation og langt mellem køberne, siger Jan Nordmann, der er kommunikationschef hos EDC.

Han minder dog om, at liggetiden i de tyndt befolkede områder, hvor udbuddet også kan være stort, fortsat er høj.

Derfor råder han til, at man fortsat sætter salgsprisen, så den er attraktiv for en bred skare af købere.

Hvis det viser sig, at stigningen i salget i udkantskommunerne holder sig på 30 procent i resten af 2015, vil der i de 16 udvalgte kommuner blive solgt 2000 boliger mere i år.

Det er formentlig en kombination af højere realløn, større vækst og frem for alt de lave renter, der har sat skub i hussalget de seneste måneder.

I øjeblikket er det muligt at optage realkreditlån til en pålydende rente på 2,0 procent. Lægger man kurstab, stiftelsesomkostninger og bidragssatsen med, ender den effektive rente lige omkring 3,0 procent.

Det er mere end ét procentpoint lavere end i begyndelsen af 2014.

Oversigt

    Oversigt