Demensby på vej til Fyn

En gruppe ildsjæle fra Faaborg-Midtfyn kommune vil skabe en hel landsby til glæde og gavn for demente

I Holland har man allerede en hel landsby, hvor demente kan skabe en hverdag i trygge og hjemlige rammer. Her er alle de aktiviteter de har brug for samt indkøbsmuligheder og andre nødvendigheder. Tanken er at skabe et lille lokalsamfund med fokus på de behov en dement har. En tanke der har sendt stribevis af danske politikere til Holland på studietur. I næste uge tager Ældre- og Handicapudvalget fra Odense Kommune til tulipanlandet for at se nærmere på det kreative projekt.

- Det tiltaler mig meget, at man tager udgangspunkt i den enkeltes behov og ikke bare placerer de demente på steder der har plads til dem, siger rådmand Per Berga Rasmussen.

Demenslandsbyen Marguritten hedder projektet der ledes af den hollandskfødte læge Aster Schepel. Hun håber meget at projektet fra hendes fødeland kan finde fodfæste i Danmark.

- Jeg møder rigtig megen velvilje fra de folk der hører om projektet. Alene politikernes rejser til Holland viser, hvordan der er fokus på projektet. Jeg tror bestemt på vi kan gøre det til en realitet, forklarer Aster Schepel.

Ideen mødes med positive kommentarer fra Alzheimerforeningen på Fyn.

- Alt for mange demente placeres steder, hvor der ikke er kompetencer til at give dem en optimal behandling. Det her projekt vil betyde, at de demente vil få det bedst mulige liv, samt at der skabes et sted, hvor opbygger pladserne med et udgangspunkt i, hvad der er bedst for den demente, forklarer Lone Vasegård fra Alzheimerforeningen på Fyn.

Demenslandsbyen Maguritten har indledt et samarbejde med OK-fonden der i forvejen driver plejehjem og hopsice i Danmark. Projektet har en pris på 200-300 millioner kroner og skal efter planen kunne rumme 100-200 beboere.

Oversigt

    Oversigt