Ny minister lover sundhed til alle

Den nye sundhedsminister, Sophie Løhde, vil gøre op med ulighed i sundhed og lover dyr medicin til alle.

Uanset postnummer skal chancerne for at overleve kræft eller en anden livstruende sygdom være de samme. Og uanset pengepung skal retten til den bedste og nyeste medicin gælde for alle.

Den nye sundhedsminister, Sophie Løhde (V), lover at gøre op med uligheden i sundhed blandt danskerne.

- Det er i dag sådan, at hvis man rammes af kræft og bor i hovedstaden, så er ens chancer for at overleve højere, end hvis man bor i Syddanmark. Den geografiske ulighed skal vi have reduceret, siger Sophie Løhde til Ritzau.

Hun afviser samtidig, at det kan blive nødvendigt at prioritere i den nyeste og dyreste medicin for at få råd til blandt andet at behandle det stigende antal medicinske patienter, sådan som regionerne og flere eksperter har peget på.

- For mig er det en kerneværdi, at det ikke er pengepungen eller forsikringspolicen, der er afgørende for, om man for eksempel får den nyeste kræftmedicin.

- Hvis vi begynder at sortere nye præparater fra, fordi de er dyre, så vil vi se et Danmark, der bliver skævere og skævere. Vi får skabt et a og et b-hold, og sådan ønsker jeg ikke, at det skal være, siger Sophie Løhde.

Efter sommerferien indleder hun forhandlinger med Danske Regioner om økonomien for 2016, og på forhånd lover hun, at der både vil blive penge til medicin og patienter.

- Vi har tilkendegivet, at sundhed er et af vores kerneværdiområder. Det sagde vi før valget, og det siger vi efter valget. Vi står ved, at vi ønsker at løfte sundheden, så vi får råd til blandt andet den dyre medicin, de medicinske patienter og en kræftpakke fire, siger Sophie Løhde.

Hun overtager posten efter Nick Hækkerup (S), som giver sin efterfølger de her ord med på vejen:

- Du er et ordentligt menneske. Man kan stole på dig 100 procent, siger han og forærer derefter den nye minister en bog om mænds sundhed og en dåse med lakrids.

- For du skal huske at nyde de ting, der gør livet værd at leve, siger Nick Hækkerup, som afskaffede gulerødder og selleristave til møderne i ministeriet, da han tiltrådte for halvandet år siden.

I stedet blev skålene fyldt med chokolade og kage.

Oversigt

    Oversigt