Jobtræning: Skal på job med en seng

Charlotte Poffler lider af svær gigt i ryggen. Hun kan højst arbejde en halv time to gange om ugen. Alligevel vil Assens Kommune nu sende hende i praktik, hvor hun skal have en seng til rådighed.

For seks år siden begyndte Charlotte Poffler at arbejde få lov til at gå på førtidspension. Men hun har ikke fået det tildelt endnu.

- De sidste seks år de har været et mareridt, et helvede. Ikke at blive troet på. Til trods for speciallægeerklæringer der viser at jeg er syg og har ondt, siger hun til TV 2/FYN.

Det er Assens Kommune, der skal afgøre, om Charlotte Poffler kan komme på førtidspension. Allerede tilbage i 2013 var hun i et 15 ugers langt jobafklaringsforløb, hvor konklusionen fra kommunen lød, at hun kunne arbejde to gange 30 minutter om ugen med en arbejdseffektivitet på 30 procent.

Til trods for det vil Assens kommune nu sende hende i et nyt praktikforløb, for endnu engang at teste hendes arbejdsevne. Forkellen mellem denne gang og sidst er, at hun nu får bevilliget en seng på den kommende praktikplads for at kunne klare forløbet.

- Jeg tænker: Jamen troede de ikke på mig første gang, eller hvad sker der for dem. Og det er rigtig, rigtig pinligt at skulle i praktik med en seng. Hvem vil have mig bagefter i et eventuelt flexjob? Med en seng, siger Charlotte Poffler.

Gennem årene har dokumenterne hobet sig op, og for at kunne overskue processen får Charlotte Poffler hjælp fra en såkaldt patientprotector.

- Jeg vurderer, at det Assens Kommune gør nu ved at sende Charlotte ud i en praktik, som skal være med en seng, hvor hun skal kunne hvile, det er krænkende i forhold til grundloven. Vi har også andre arbejdsdomme, der viser, at i det øjeblik arbejdet er æreskrænkende, så kan man rent faktisk få lov til at sige fra, siger patientprotector Zanny Arina Lundgaard.

Negative konsekvenser viser forskning

Charlotte Poffler føler, at den omstændige proces har forringet hendes helbred. Og spørger man en arbejdsmarkedsforsker, så er det langt fra unormalt.

- For nogle af de her mennesker, hvor man har konstateret medicinsk, at de er meget meget syge, og der ikke er behandlingsmuligheder, der kan det faktisk være en yderligere belastning for deres helbred, hvis man presser dem til at blive ved med at præstere, og socialt kan det faktisk også få ret omfattende negativ konsekvenser, at man ligesom sluger det sidste overskud der måtte være på to timer på en arbejdsplads, siger Iben Nørup, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

Det er endnu uvist, hvor praktikperioden skal foregå, men i følge planen skal den afvikles inden 1. december i år.

- Det er rimeligt, at jobcenteret skal finde ud af hvor meget man kan, men jeg synes, at når vi når ned på to gange en halv time om ugen, så er der ikke nogen rimelighed i det længere. Og slet ikke med en seng, siger Charlotte Poffler.

Oversigt

    Oversigt