Nu taler Holst: Afviser kritik

Forsvarsminister Carl Holst vil i den kommende uge få en faglig vurdering af om kampflymission kan fortsætte.

Forsvarsminister Carl Holst (V) er søndag udsat for hård kritik fra to af organisationerne for forsvarets ansatte for at prioritere ferien højere end flere af de sager, som har presset sig på hen over sommeren.

Carl Holst får især kritik for ikke at have taget hånd om nødråbet fra forsvarets flymekanikere, som i et åbent brev til samtlige partiledere advarer om, at de ikke kan fortsætte kampfly-missionen mod Islamisk Stat.

Hjemvendt fra ferie fastslår Carl Holst, at han som planlagt i næste uge vil have en militærfaglig vurdering og tale med de øvrige partier bag missionen, før der træffes en beslutning om, hvad der skal ske, når det nuværende mandat bag missionen udløber til oktober.

- Det er vigtigt, at materiellet er i orden. Det er vigtigt, at mandskabet er trygt. Det er vigtigt, at den militærfaglige rådgivning er entydig, så vi hviler på et godt fagligt grundlag i en fortsat fælles international kamp mod terrororganisationen ISIL (et andet navn for IS, red.), siger Carl Holst.

Udmeldingen kommer efter en usædvanlig hård kritik af ministeren fra både forsvarets ansatte og støttepartiet DF for at være fraværende, mens der både har været sager om Irak-kommissionen, kritik af tolkeaftalen og usikkerhed om kampflymissionen.

Carl Holst mener dog ikke, at han har svigtet sit ansvar i ferien:

- Jeg har været væk i tre uger, og de er ikke er gået med, at jeg har ligget på en strand. Det er tre uger, som jeg ud over samvær med familien har brugt på at sætte mig ind i et nyt område for at få et helhedsbillede af forsvarsområdet og de nordiske anliggender.

- Jeg føler ikke, at jeg har været mentalt væk. Jeg har faktisk været meget nærværende. Både i forhold til de sager, der har været fremme, men også i forhold til andre sager som indkøb af jagerfly og hele det arktiske område.

Spørgsmål: Der er tale om et helt usædvanligt nødråb fra flymekanikere i den mest kampbaserede operation, vi har. Bør en forsvarsminister ikke være nærværende i den sag frem for at læse op på andre sager?

- Jo, jeg bilder mig også ind, at jeg har været nærværende i den sag.

Spørgsmål: Men forsvarets organisationer er ude og efterlyse et svar fra dig?

- Det vil ikke være fair, hvis jeg bare svarede uden at involvere mine politiske kolleger i forsvarskredsen og få et svar fra forsvaret selv. Det videre forløb skal bero på en militærfaglig vurdering, og den lægger jeg stor vægt på at få.

Spørgsmål: Tvivler du på, om mekanikerne har ret, når de siger, at de ikke kan klare arbejdspresset længere?

- Nej, det tvivler jeg bestemt ikke på. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at de har ret, og derfor skal vi forholde os til det. Og vi skal forholde os til det i kombination med, hvad vi gør videre i forhold til den internationale mission.

Spørgsmål: Men hvis du mener, flymekanikerne har ret, så er det vel uforsvarligt at fortsætte med kampfly i Kuwait. Det kan du vel godt melde ud som øverste politiske chef for forsvaret?

- Jo, man kan i hvert fald sige, at vi skal lytte til dem. Men vi skal også være fair i forhold til, at der står i mandatet, at man skal have en militærfaglig rådgivning, siger Carl Holst.

Oversigt

    Oversigt