Mobilhuller skal væk

Det går simpelthen ikke, at der er steder i Danmark, hvor man ikke kan tale i mobiltelefon. Sådan synes stadig flere kommuner at tænke om hullerne i mobilnettet.

I hvert fald er de flere steder gået sammen om at sikre, at der kommer nogle flere master op.

Tidligere har de enkelte kommuner afgjort, hvor mobilmasterne må sættes op, og hvad jorden skal koste for teleselskaberne. Men nu vil de fynske kommuner indføre ens sagsbehandling og prissætning. Det oplyser DR Fyn.

- Teleselskaberne har peget på netop de her områder, og sagt, at det er her, kommunerne kan gøre en forskel, siger Jacob Pedersen, teamleder i Byregion Fyn, der er sammenslutningen af ni af de fynske kommuner.

Teleselskaberne oplever, at kommunerne i en del tilfælde kræver en for høj pris for den jord, masterne skal stå på. Derfor er en del af de fynske kommuners plan, at teleselskaberne altid kan købe jorden til markedsprisen.

- Det betyder, at teleselskaberne ved, hvad de har med at gøre på Fyn. Det fjerner deres usikkerhed, og det hjælper os, siger Christian Thygesen (V), borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Nogle områder af Danmark har så dårlig telefonforbindelse, at folk ikke en gang kan få forbindelse til Alarmcentralen fra deres mobiltelefoner. Det får potentielle tilflyttere og erhvervsdrivende til at vælge områderne fra.

Det er ikke kun et problem for de fynske lokalpolitikere.

I både Nordjylland og på Sjælland er regionerne ligesom kommunerne på Fyn i gang med at undersøge, hvad de kan gøre for at få mobilhullerne lukket. Den udvikling glæder man sig over i teleindustrien.

- På den her måde skaber man den nødvendige forudsigelighed, når teleselskaberne skal udbygge, siger Jakob Willer, direktør, Teleindustrien.

På Christiansborg er politikerne også opmærksomme på mobilhullerne.

- Det er helt afgørende for, at vores samfund fungerer. Ellers kan man ikke drive virksomhed i de små byer, siger Lars Christian Lilleholt (V), forsyningsminister med ansvar for mobilnettet, til DR Fyn.

Derfor er regeringen ifølge Lilleholt i gang med at se på mulighederne for at forbedre mobildækningen i Danmark. Men i sidste ende er det kommunerne, som skal give tilladelse til, at masterne bliver sat op.

Oversigt

    Oversigt