Fynsk teknologi testes i rummet

Virksomheden Danish Aerospace Company i Odense har sammen med et firma i København udviklet et avanceret vandfilter, der skal testes af den første danske astronaut i rummet.

1908 Anderas Mogensen - ESA

Danish Aerospace Company i Odense har i samarbejde med københavnske Aquaporin A/S udviklet en ny, avanceret teknologi til filtrering og genindvinding af vand med betegnelsen Aquaporin Inside.

Systemets formål er at adskille og rense vand fra alle former for vædsker.

De nye vandfiltreringsmembraner skal testes af den danske astronaut, Andreas Mogensen under hans 10 dages ophold på den internationale rumstation, ISS, i begyndelsen af september.

Håbet er, at Aquaporin Inside kan erstatte de nuværende filtreringssystemer på ISS, som er meget tunge og kræver mange udskiftninger.

Lykkes det, åbner det vide perspektiver for fremtidige ekspeditioner i rummet, for eksempel med bemandede rumfartøjer til Mars.

Men teknologien kan også finde anvendelse på jorden.

Test-udstyret er sendt fra Odense mod Baikonur i Kazakhstan, hvorfra det skal sendes ud i rummet sammen med Andreas Mogensen med rumskibet Soyuz-TMA til rumstationen ISS.

Teknologien Aquaporin Inside er udviklet i joint venture, Aquaporin Space Alliance, mellem Danish Aerospace Company i Odense og Aquaporin A/S i København.

Odense-firmaet er specialist i avanceret medicinsk udstyr og andet udstyr til brug i rummet, mens Aquaporin i København arbejder med vandrensning med industriel bioteknologi.

Oversigt

    Oversigt